SUSRET

HDZ BiH i SDA blizu zajedničkog nastupa na svim razinama

COVIC TIHIC
Zoran Grizelj
09.11.2010.
u 12:39

Čović i Ljubić u odvojenim susretima primili izaslanstvo SDA. Uz što bržu uspostavu vlasti obje stranke smatraju da je potrebno otvoriti i pregovore o ustavnim promjenama u BiH

Predsjednici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije, Dragan Čović i Sulejman Tihić, nagovijestili su jučer kako će dvije stranke najvjerojatnije biti zajedno u vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, koju bi trebala činiti tri nacionalna bloka.

Dvije nepoznanice

“Mi smo duboko uvjereni u suradnju dviju stranaka i da pri provedbi izbornih rezultata ove dvije stranke budu zajedno od razine države, entiteta i županija u Federaciji”, rekao je Čović na konferenciji za novinare. Pri tome je čelnik SDA Sulejman Tihić istaknuo da za konačni dogovor postoje dvije nepoznanice budući da su još uvijek zategnuti odnosi HDZ-a BiH i SDP-a te nisu poznati rezultati dogovora hrvatskih stranaka oko eventualnog zajedničkog nastupa u vlasti. Tihić je dodao kako je SDP partner SDA u vlasti te da očekuje kako će HDZ BiH i SDP uskoro uspostaviti kontakt o mogućoj suradnji u velikoj koaliciji kojoj bi, prema SDA, okosnicu trebale činiti HDZ BiH-SDA-SDP BiH-SNSD.

Tihić je dodao kako je SDA orijentirana na suradnju sa SDP-om jer se radi o izbornim pobjedniku u zemlji, ali i da HDZ BiH ima najveću potporu volje hrvatskog naroda te da je bez njih ‘gotovo nemoguće uspostaviti vlast’.

Čović je pak za uspostavu vlasti istaknuo ključnim utvrditi precizne dogovore oko provedbe izbornih rezultata, ali i ustavnim promjenama za koje očekuje da bi se trebale provesti u sljedećoj godini.

- Mi inzistiramo na dogovoru hrvatskih stranaka i zajedničkom nastupu u vlasti, kao i potpunom suglasju oko ustavnih promjena, rekao je i pojasnio da vrlo skoro očekuje dogovor s ključnim hrvatskim strankama.

Pri tome Čović računa da u vlasti na razini BiH trebaju biti stranke koje mogu osigurati dovoljan broj ruka u Parlamentu kako za europski put zemlje, ali i ustavne promjene.

Dvije trećine

“Treba imati na umu da moramo imati potporu 28 zastupnika, ili grublje potporu dvije trećine predstavnika iz svakog naroda kako bi se izmijenio Ustav zemlje”, rekao je Čović. Pojasnio je da se HDZ BiH zauzima za ustroj četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta ili bilo kakvo drugo rješenje koje bi osiguralo jednaku poziciju Hrvata, Srba i Bošnjaka. Istodobno, Tihić je istaknuo da rješenje iz Pruda koje podrazumijeva preustroj BiH u četiri teritorijalne jedinice može biti prihvatljivo samo ako se radi o multietničkim jedinicama koje bi se uspostavile na cijelom prostoru BiH, a ne da RS bude nedodirljiva.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
08:30 10.11.2010.

Nadam se da su i u hdz-u shvatili da opstrukcije ne vode ničemu , najviše štete svome narodu . HDZ se mora promjeniti iz korjena i krenuti u promjenu ustava , gospodo dobili ste mandat ,počnite raditi ili će mo vas mjenjati !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?