stranački izbori

HDZ: I za šefove ogranaka mora biti više kandidata

hdz
Daniel Kasap/Pixsell
03.01.2012.
u 12:00

Plan Vladimira Šeksa pada u vodu, stranački izbori u HDZ-u bit će demokratski i otvoreni, kažu u stranci.

Plan da će na idućim unutar stranačkim izborima u najjačoj oporbenoj stranci HDZ-u aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor biti jedini kandidat za izbor novog lidera – više ne postoji. Pitanje je je li plan i bio realan ili je predstavljao tek taktički potez Vladimira Šeksa, koji ga je prije nekoliko tjedana objavio putem intervjua, s namjerom da isproba tu ideju, ili jednostavno vidi tko će se, kao oponent i nezadovoljnik, iz vrha stranke javiti.

Nema nametanja

No, nisu se javili tek oponenti, nego je uzavrelo u svim ograncima, a vrhu stranke odaslana je poruka da idući lider HDZ-a mora biti izabran, a ne nametnut. U vrhu stranke, tek nekoliko dana prije sjednice Predsjedništva, na kojoj će biti dogovoreno raspisivanje stranačkih izbora, tvrde da će ti izbori, naprotiv, biti “dodatno demokratizirani”.

– Isticanje više kandidata neće biti samo pravilo za najviše funkcije u stranci, nego pravilo koje treba vrijediti na svim stranačkim razinama. Primjerice, i na izborima u temeljnim i županijskim ograncima i u Ličko-senjskoj županiji, gdje je šef Darko Milinović – poruka je iz vrha stranke. Tim potezom J. Kosor očito je “prihvatila rukavicu”. Izvor iz vrha stranke tvrdi da nisu točne informacije da predsjednica zastrašuje moguće protukandidate.

– Prije bi se moglo reći da oni zastrašuju nju – kaže izvor i dodaje da je, nakon što je javnost loše primila vijest da Kosor gomila sve važne stranačke funkcije u Saboru RH (potpredsjednica Sabora, predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a i šefica tzv. Antikorupcijskog vijeća), potrebno reći kako je to “bila unutarstranačka odluka, prihvaćena jednoglasno na Predsjedništvu stranke.

Antikorupcijsko vijeće još nije oformljeno pa ne znači da će ga voditi J. Kosor”. Na idućem sastanku Predsjedništva stranke vrh će imati o čemu raspravljati s obzirom na to da predsjednica stranke, kaže izvor, ima stav da je to mjesto “gdje se sve treba reći, ako treba, i posvaditi se i reći mišljenje javno, licem u lice”. Činjenica je da su odluke o Kosoričinu “grupiranju funkcija” prihvaćene jednoglasno dokaz je da će njezini oponenti čekati formalni početak kandidature, a do tada se neće nepotrebno sukobljavati s aktualnom predsjednicom. Koja će, izgubi li unutarstranačku utrku, ionako izgubiti i sadašnje funkcije u Saboru RH.

– Kad Predsjedništvo raspiše unutarstranačke izbore, objavit ću svoju kandidaturu za jedno od čelnih mjesta – poručuje D. Milinović, zamjenik šefice HDZ-a.

Čelna mjesta o kojima Milinović govori su ili zamjenik ili predsjednik stranke, a budući da su njegove ambicije poznate, sigurno ulazi u bitku za šefa HDZ-a. Ipak, izvjesno je da u nekim sredinama vjerojatno neće biti protukandidata šefovima lokalnih HDZ-ovih organizacija. Ne može se nikoga natjerati da se kandidira ako je svjestan da ne može pobijediti, čuje se, primjerice u Ličko-senjskom HDZ-u. Kada je riječ o kandidaturi Domagoja Ivana Miloševića za šefa HDZ-a, Milinović kaže kako je on “odličan dečko kojeg bi bilo koji idući predsjednik HDZ-a trebao imati uz sebe”.

Počinje lobiranje

Idućih dana vrh stranke odredit će i hodogram internih izbora, požurit će s odlukom o raspisivanju izbora, tako da će ambicije svih pretendenata postati javne i moći će početi lobiranje po ograncima. Izborni proces u stranci trajat će barem mjesec i pol dana pa će uslijediti i konačne pripreme za organizaciju Izbornog sabora stranke, negdje u ožujku ili travnju. Kada završe izbori po ograncima, već ćemo imati jasnu sliku kako će izgledati buduće stranačko vodstvo, kažu u vrhu HDZ-a.

Takav stav i ne mora biti sasvim točan s obzirom na to da se na izbornim saborima, u uvjetima otvorene rasprave i natjecanja, uvijek mogu dogoditi stvari koje ruše predizbornu matematiku i ambicije kandidata. Sigurno je, međutim, da će J. Kosor imati nekoliko protukandidata. Koliko, saznat ćemo kada se raspišu izbori. Zasad je uglavnom sigurno da na izbore izlaze J. Kosor, D. Milinović i D. Milošević, predstavnik tzv. tehnomenadžerske strukture.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 3

BK
B Kosa
20:44 03.01.2012.

Naravno vise kandidata ne kao u komunizmu Sjecam se jedne godine u kolovozu pise \'Jedini potencijalni kandidat taj i taj a izbori ce biti iduce godine u travnju Taj kandidat je bijo udbas skido zene na saslusanju do gola i vezo struju za sise da bi priznale zasto in se tereti Molili smo da bar jos bude koji kandidat neka je jedna partija i nisu dozvolili bio je sami pobjedio

OB
-obrisani-
21:26 03.01.2012.

Milinović popularan? Ma kako ne bi bio,takvi su u HDZ-u uvijek popularni. Letjet će perje,nema sumnje. Neka,neka.

OB
-obrisani-
21:28 03.01.2012.

B Kosa Sjećaš li se dosadašnjih izbora u HDZ-u?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?