Čistka u HDZ-u

Hebrang, Jarnjak i Šuker više nisu nositelji lista, ostao samo Šeks

'13.07.2010., Markov trg, Zagreb - Redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Ministar financija Ivan Suker i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/3
08.03.2011.
u 07:45

Prva na svim listama i u prvoj izbornoj jedinici bit će premijerka, na drugom je mjestu njezina bliska suradnica Martina Banić, a potom Đ. Sumrak i A. Lisak

Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odlučila je učvrstiti svoju poziciju u stranci te se osigurati za dane poslije parlamentarnih izbora. Stranačkom Predsjedništvu predložit će liste, a na ključna i izgledna mjesta na njima namjerava postaviti ljude koji su joj bliski. Naime, kako se zbog straha od potresa odustalo od unutarstranačkih izbora u HDZ-u i kako su još najbliži suradnici Jadranke Kosor zapravo osobe koje je izabrao Ivo Sanader i predložio na Saboru na kojem su svi dužnosnici, uključujući i predsjednicu stranke, izabrani aklamacijom, jedini način da ojača svoju poziciju Kosorova vidi u pomnu sastavljanju stranačkih lista. No i tu nije mogla ići radikalno i do kraja.

Okružila se ženama

Kako doznajemo od visokopozicionirana hadezeovca, nositeljica svih lista trebala bi biti premijerka i predsjednica HDZ-a i ujedno bi bila prva u prvoj izbornoj jedinici. Tik iza nje bila bi njezina bliska suradnica i šefica kabineta te predsjednica stranačke mladeži Martina Banić, a na trećem i četvrtome mjestu našle bi se njezine bliske prijateljice Đurđica Sumrak, saborska zastupnica, te Ana Lisak, članica predsjedništva "Katarine Zrinske". U drugoj izbornoj jedinici, u kojoj je na prvome mjestu bio dr. Andrija Hebrang, sada bi se mogao naći ministar vanjskih poslova te čelnik zagrebačkoga gradskog HDZ-a Gordan Jandroković.

Zanimljivo, u trećoj i osmoj izbornoj jedinici HDZ ima najveći problem. Svakako, Ivan Jarnjak neće biti prvi na toj listi i užurbano se traga za pogodnom osobom. Kad je riječ o osmoj izbornoj jedinici u kojoj je na proteklim izborima na prvom mjestu bio Lino Červar, slavni i trofejni izbornik rukometne reprezentacije, sada bi se na čelnome mjestu mogla naći Vesna Buterin, mlada zastupnica iz Rijeke koja je ostvarila solidan izborni rezultat u srazu s Vojkom Obersnelom u utrci za gradonačelnicu Rijeke. Iza nje bi na drugom mjestu bio Gari Cappelli, HDZ-ov zastupnik i gradonačelnik Malog Lošinja. U četvrtoj izbornoj jedinici na prvome bi mjestu bio Vladimir Šeks.

No ta izborna lista, na kojoj bi iza Šeksa bio ministar branitelja Tomislav Ivić i čelnik Hvidre Josip Đakić, teško može postići veći uspjeh jer tamo je jak HDSSB. U petoj izbornoj jedinici ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji je i potpredsjednik stranke i Vlade, svakako je logičan izbor za nositelja liste. No zato će novi ministar kulture Jasen Mesić biti, po svemu sudeći, prvi na listi HDZ-a u šestoj izbornoj jedinci u kojoj će zamijeniti bivšeg ministra financija Ivana Šukera. Ministrica financija Martina Dalić bit će prva osoba HDZ-ove liste u sedmoj izbornoj jedinici. U devetoj izbornoj jedinici ostaje sve po starome.

Bačić umjesto Sanadera

U toj je jedinici HDZ na prošlim izborima osvojio deset mandata pa će ministri Božidar Kalmeta i Darko Milinović i ovaj put biti udarni dvojac. U desetoj izbornoj jedinci, na kojoj je na prošlim izborima prvi na listi bio dr. Ivo Sanader, sada će to biti glavni tajnik HDZ-a i ministar Branko Bačić, a iza njega bi trebali biti Frano Matušić te Dubravka Šuica. Dogovor oko 11. izborne jedinice tek se čeka jer nakon izmjena izbornog zakona situacija se s glasovanjem dijaspore i brojem zastupnika promijenila.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?