Ne poštuju dogovor

Helez i SDP koče nove razgovore o uspostavi vlasti u središnjoj Bosni

Zlatko
VL FOTO
03.08.2011.
u 09:58

Na zakazane razgovore nisu se odazvali predstavnici bošnjačkoga bloka stranaka. Lokalni SDP-ovac Helez ne poštuje niti naloge dopredsjednika stranke D. Hadžića

Unatoč naputcima iz središnjice Socijaldemokratske partije BiH, stranačka organizacija u središnjoj Bosni ne želi sudjelovati u bilo kakvim razgovorima o uspostavi vlasti s dva HDZ-a u BiH i Strankom demokratske akcije, doznaje se od stranačkih dužnosnika. Na u nekoliko navrata upućene pozive iz SDP-a su odgovarali ignoriranjem. Za danas je sazvan još jedan sastanak, no SDP opstruira mogućnost dogovora. Time sve više na svjetlo dolazi destruktivna uloga nelegalnog federalnog ministra branitelja Zukana Heleza, koji je i nasilnik a koji je poručio da ‘nikada više HDZ neće biti na vlasti u Srednjobosanskoj županiji zato što razgrađuje BiH’.

Očekivano ponašanje

Ovaj ‘graditelj’ BiH u svome ministarstvu ima zaposlene ratne zločince, a u središnjoj Bosni je na čelu županijske organizacije SDP-a BiH. Umjesto konačnog otvaranja razgovora u središnjoj Bosni, koji su započeli i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a što je zajednički dogovor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića, kao odgovor dolazi potpuna blokada. U HNŽ-u je, naime, održan prvi službeni susret ove stranačke četvorke, dok pak u središnjoj Bosni nema nikakvih naznaka za to.

Zbog opstrukcija tamošnjeg SDP-a, iz HDZ-a BiH su o svemu već izvijestili međunarodne organizacije u BiH, ponajprije Ured visokog međunarodnog predstavnika. Navodno je županijski SDP u središnjoj Bosni dobio i naputke od samoga zamjenika predsjednika stranke Damira Hadžića o potrebi nastavka razgovora, no Helez po tim informacijama ne želi postupiti po nalogu središnjice. Prema drugim pak informacijama, radi se o strategiji odugovlačenja kako SDP BiH i SDA ne bi ispali krivac za nepoštivanje dogovora na koji je pozvala administracija Sjedinjenih Država, dok se istodobno traže svi načini kako se ne bi ulazilo u nove pregovore.

Doznaje se kako se kao izgovor za nesudjelovanje u razgovorima vezuje uz očekivanje odluke Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa Ustavnoga suda Federacije BiH.

Stranačke trzavice

Zanimljivo je kako u središnjoj Bosni oko dogovora zateže SDP, a niti SDA se ne usudi iskočiti iz ovoga bošnjačkoga bloka, dok istodobno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ovaj proces usporava Stranka demokratske akcije. I dok je ponašanje u središnjoj Bosni posve razumljivo iz taktičkih razloga jer tamo bošnjački blok SDP-SDA ipak ima određeni kapital jer su uspjeli jednom, iako nezakonito, osigurati većinu u Skupštini i izabrati Vladu, dotle je u HNŽ-u destruktivno ponašanje posve nerazborito.

Iako u najvećem dijelu nastupaju zajedno kao jedinstveni bošnjački blok, postoje vrlo otvorene trzavice između SDP-a i SDA u više županija, pa i u samoj Federaciji. Naime, u nelegalnoj Vladi Federacije SDA se protivi neograničenim ovlastima SDP-ova premijera Nermina Nikšića, a otvoreni sukobi već su očiti u županijama sa sjedištima u Tuzli, Sarajevu i Bihaću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?