NOVO ZLOSTAVLJANJE

Helez želi “revizijom” Zeliću oduzeti status ratnog invalida

bugojno
VL FOTO
05.03.2012.
u 11:56

Zelića Helezov “savjetnik” Hodžić dobro poznaje. Kako i ne bi kada je bio šef logora u kojem je Zelić, prije nego je prebačen u logor Stadion, bio zatočen dva i pol mjeseca

Hrvati u BiH već su odavno iskusili što to znači kada netko drugi odlučuje o “tvojoj vlastitoj” sudbini. Štoviše, daytonska Bosna i Hercegovina na različitim mjestima i na različite načine pokazuje da to može “samo kod nas”. Najnoviji primjer toga jest obračunavanje federalnog ministra branitelja Zukana Heleza s bugojanskim Hrvatima, koje se događa pod krinkom prava i pravičnosti.

Zloglasni logori u Bugojnu

Oni koji iole poznaju događaje iz posljednjeg rata na ovim prostorima prisjetit će se da je Bugojno – gradić u jugozapadnom dijelu Bosne – bio mjesto stradanja i progona Hrvata.

Ovdje je – manjim dijelom u obrani grada od srpske JNA, a većim u sukobu s bošnjačkom Armijom BiH – 311 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i civila izgubilo život. Osim progona hrvatskog stanovništva, pljačkanja i paljenja njihovih kuća, posebno tragično mjesto za Hrvate predstavljaju logori koje je, tijekom sukoba u ovomu gradu, bošnjačka strana često ad hoc formirala. Među najzloglasnijima su bili logori: Gimnazija, Banka, Kloster, Salon namještaja… Naposljetku je ustanovljen zajednički logor Stadion koji se nalazio pod tribinama stadiona NK Iskra. Tu su ljudi tijekom osam mjeseci premlaćivani, vođeni na prinudni rad, korišteni kao živi štit i bili meta za selektivni odstrijel (iz bugojanskih logora odvedeno je 20 Hrvata za čiju sudbinu znaju samo oni koji su ih odveli).

Unatoč tomu, ove činjenice nisu dovoljne određenom broju Bošnjaka danas da priznaju kako je to uistinu bio logor, a ne neki “sabirni centar”. Štoviše, one Hrvate koji su svjedoci toga, pokušavaju diskreditirati i ušutkati.

Odmazda nad Hrvatima

U tom smjeru ministar Federacije BiH za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez pod krinkom revizije branitelja, odnosno invalidskih mirovina, vrši odmazdu nad Hrvatima Bugojna – istim onima protiv kojih je ratovao. U tomu mu je desna ruka njegov savjetnik, nekadašnji zapovjednik logora Gimnazija Besim Hodžić.

Teren za provedbu toga plana očito pripravlja – između ostalih Federalna televizija BiH koja je tri dana uzastopno sredinom siječnja, u središnjem Dnevniku, govorila o “zločinima Hrvata u Bugojnu za koja nitko nije odgovarao”. Na posebnom udaru ministra Heleza, kojemu je brat poginuo u sukobu s HVO-om, jest Miroslav Zelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB-a Općine Bugojno.

Njemu se tzv. “revizijom” želi oduzeti status ratnog invalida i zatvoriti usta da ne svjedoči protiv počinitelja zločina nad Hrvatima Bugojna. Dakako, Zelić je samo jedan od onih s kojima se Ministarstvo obračunava, a prema svemu što je tijekom rata prošao, on je i svojevrsna paradigma stradanja bugojanskih Hrvata. Njega “savjetnik” Hodžić dobro poznaje.

Kako i ne bi kada je bio šef logora u kojem je Zelić, prije nego je prebačen u logor Stadion, bio zatočen dva i pol mjeseca.

U tom razdoblju “robijanja” ovaj je bugojanskih Hrvat – kao i mnogi drugi – korišten kao živi štit na prvoj crti bojišnice te je tom prigodom i ranjen. Premda o svemu postoji dokumentacija Crvenoga križa, ministar Helez je oformio svoje povjerenstvo za medicinsko vještačenje koje donosi svoj “pravorijek” – može se i pretpostaviti kakav.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Axel
Axel
17:10 05.03.2012.

- nije stvar u Zelicu niti Helezu, PROBLEM JE U ONIMA KOJI SU DOPUSTILI DA SE OVO RADI! A navedeni su POTPISNICI REVIZIJE od strane stranaka koje TOBOZE ZASTUPAJU HRVATSKE INTERESE! A to su _____________________ko zna neka popuni! A posebanan je problem HVIDRA, koje APSOLUTNO TREBA DA SE UGASI JER \"NICEMU\"\" NE SLUZI! Dragi branitelji ,u prevodu na svima razumljiv jezik, imate putovnice pa put pod noge, bolje da vas j..u svabe na bausteli nego domaci HRVATI !

DU
Deleted user
18:16 05.03.2012.

@axel - pa pobogu o cemu ti pricas! Kakove veze ima HDZ sa ovim. Pa HSP i Lijanovici su valjada u vladi FBiH, a Helez im je partner. Ili si ti mozda musliman pa ti je pozlilo od svinjetine pa sad pises gluposti.

Avatar Axel
Axel
21:25 05.03.2012.

cienfuegos hahaha...evo jedan specijalni branitelj lika i djela Covica,Ljubica...i ostalih. Ka prvo se zapitaj sto se to niko nije ocitovao sen Budimira!?!? E kada dobijes odgovor na ovo pitanje,valjda ces i onu crtu uspjeti popuniti. Sugavi su ti branitelji,kada suu spali da se pojedinacno idisponiraju u medijim A DA IZA NJIH NE STOJI NI UDUGA...A DA NE GOVORIM O POLITICARIMA koji su info. radi umjesto trazene revizije od 2000god. TRAZILI KOMPLETNU, A DA IH PRI TOME NE ZANIMA STO SE RADI!? Pumpadija se ocitovao ka nesto radi a suhomesnati se jos bavi samim sobom! Mogao bi Mostarski saner smjeniti Heleza, ali zasto to ne uradi e to bi volo znat! A sto se tice klope...ako imas pecenice,speka,...prsutica i paskog sira...zovi da dodem ili ti saljem adresu,pa ti kod mene svrati...AKO TI SE NE GADI! Do tada ljep pozdrav sa baustele...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?