DIGITALIZACIJA

Hercegovci nabavljaju uređaje za gledanje hrvatskog programa

\'djeca televizija\'
VL
28.08.2010.
u 10:22

Gledatelji u zapadnoj Hercegovini koji prate televizijski program iz susjedne Hrvatske (HRT, RTL, Nova TV...) od 7. rujna samo s digitalnim prijamnikom

Gledatelji u zapadnoj Hercegovini koji prate televizijski program medijskih kuća iz susjedne Hrvatske (HRT, RTL, Nova TV...) već mjesec i pol dana imali su lošiji prijam programa na TV ekranima zbog tehničkih priprema puštanja u pogon digitalne mreže na odašiljačkom sustavu Biokovo.

Uskoro bez signala


Za desetak dana, točnije u utorak, 7. rujna, gledatelji koji ne posjeduju TV prijamnik novijeg datuma proizvodnje, koji ima integriran DVB-T uređaj, ili pak koriste IPTV uslugu, neće uopće moći primati signal odašiljača s Biokova.

-Za sve one koji nemaju spomenute vrste televizora, važno je naglasiti da prilikom kupnje televizora obrate pozornost da televizori imaju ugrađene uređaje za digitalni prijam. No ne treba bespotrebno baciti stare TV prijamnike. Naime, jednostavnom kupovinom uređaja za prijam digitalnog signala gledatelji šireg dijela zapadne Hercegovine i dalje će moći bez problema pratiti signal nacionalnih TV kuća iz Hrvatske, tvrdi trgovac iz robne kuće Mepas, koja u svojoj ponudi ima i uređaje i televizore.

Nabava uređaje


Prema njegovim tvrdnjama, u posljednjih mjesec dana prodaja uređaja je velika, iako misli da će polovica građana iz BiH koji gledaju hrvatske programe nespremno dočekati gašenje analognog programa. Postoji nekoliko vrsta uređaja, a svi imaju iste učinke. Razlika u cijeni isključivo ovisi o uslugama koje pružaju uređaji. Prelazak na digitalni signal dosad je završilo deset europskih zemalja, pet ih, uključujući Hrvatsku, to planira napraviti do kraja godine, a sve ostale to bi trebale učiniti do kraja 2012. godine, osim Poljske. Gledatelji koji su  pretplatnici kabelskih ili internetskih televizijskih mreža, moći će i dalje nesmetano pratiti nacionalne TV programe, kao i gledatelji koji prate TV programe Hrvatske radiotelevizije putem satelita, a korisnici su važećih  HRT satelitskih kartica. Nakon odašiljača na Biokovu, 10. listopada posljednji se gasi analogni program za središnju Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?