VODIĆ ZA BRUCOŠE

Hercegovci u Zagreb, a Mostar sve zanimljiviji maturantima iz RH

studenti
Davor Javorović/Pixsell
21.06.2010.
u 09:28

Broj onih koji će se upisati na neki od studija u Republici Hrvatskoj ovisi o uspjehu na državnoj maturi

Već od 28. lipnja svi fakulteti Sveučilišta u Mostaru širom će otvoriti vrata budućim brucošima jer otada će početi primanje prijava za prvi upisni rok preddiplomskih studija, koje će se okončati 2. srpnja. Buduće brucoše ukupno očekuju 4962 mjesta. Sudeći prema upisnim kvotama koje su zatražili fakulteti, broj studenata koji će upisati studij trebao bi biti zadovoljavajući, jer fakulteti su određivali upisne kvote prema svojim procjenama, odnosno na osnovi svojih evaluacija, objašnjavaju iz Rektorata.

Studiraju u Hrvatskoj

Osim Sveučilišta u Mostaru, mnogi maturanti pokušat će studij upisati u nekom drugom gradu. Uz gradove na prostorima BiH, mnogi svoje studije nastavljaju u drugim državama, posebice Hrvatskoj. Znajući već ranije da za upis na bilo koji fakultet u Hrvatskoj treba polagati državnu maturu, veliki broj građana iz BiH je tijekom proteklog mjeseca to i učinio. Naime, osim građana koji imaju mjesto boravka u Hrvatskoj, 1573 učenika polagala su maturu s mjestom boravka izvan RH. Najveći broj ovih učenika upravo dolazi iz BiH. Koliko njih će se upisati, ovisi o uspjehu na državnoj maturi.

Mostar im zanimljiv

Dok su hrvatski gradovi oduvijek bili privlačni bh. učenicima, u posljednje vrijema sve veći broj građana iz Hrvatske studira u BiH, posebice Mostaru. Tako se prošle akademske 2009./2010. godine upisalo 447 učenika iz Hrvatske, što čini 15 posto od ukupnog broja upisanih studenata. Najviše, čak 27, upisalo se na Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti, 26 na Fakultet zdravstvenih studija, 15 na Filozofski i tako redom. Na svakom od deset fakulteta u Mostaru studira netko iz Hrvatske.

Studenti iz RH koji studiraju u Mostaru nisu novina. I ranijih godina udjel hrvatskih studenata nije bio zanemariv. Tako je 2008. godine od ukupno 14.615 studenata njih 896 imalo mjesto boravka u Hrvatskoj. Godinu dana ranije bilo ih je 850.

Podatak iz akademske 2003./2004. pokazuje kako je od ukupno 10.886 studenata iz Hrvatske u Mostaru studiralo 678 studenata. Iz Rektorata tvrde kako i ove akademske godine vlada zanimanje za studiranje na mostarskom Sveučilištu.

 

SVE INFORMACIJE O UVJETIMA UPISA, BROJU STUDENATA KOJE POJEDINI FAKULTETI PRIMAJU, KAO I OSTALE ZANIMLJIVE INFORMACIJE MOŽETE NAĆI NA ADRESI http://www.sve-mo.ba/vodic/natjecaj-za-upis-studenata-2010-2011.pdf

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?