Ponavljanje potresa

Hercegovina posljednjih dana u strahu od potresa

Karta
05.02.2013.
u 09:11

U blizini granice sa Crnom Gorom svakih nekoliko godina događa se serija potresa, a vjeruju da ima veze s HE Piva

Seizmološke službe su zabilježile više potresa na području BiH, od čega je samo dvadesetak u posljednjih nekoliko dana zabilježeno na graničnom području BiH sa Crnom Gorom, u blizini Čemerna, gdje su zabilježeni potresi jačine 4 stupnja po Richteru.

Redovita pojava

Procijenjeni intenzitet potresa bio je šest stupnjeva Mercallijeve skale, s epicentrom 4 km od Čemerna. Podrhtavanje tla je uznemirilo stanovnike Čemerna i Gacka u BiH, a osjetio se i na području Crne Gore, pogotovo jer je riječ o seriji potresa koji se ponavljaju svakih nekoliko godina na istom području. Prema riječima Ivana Brleka, seizmologa FHMZ-a riječ je o redovitoj pojavi koja se događa na ovom području. - Potresi se svakih nekoliko godina ponavljaju, a sreća je da je riječ o nenaseljenom području, kazao je Brlek, a pri toj jačini ne uzrokuju veliku štetu. Kako su jučer kazali iz Hidrometerološkog zavoda RS-a, najvjerojatnije je riječ o induciranoj seizmičnosti stimuliranoj djelovanjem umjetne akumulacije izgrađene za potrebe Hidroelektrane “Piva”, koja se nalazi u Crnoj Gori na udaljenosti od 20 km od epicentralnog područja spomenutih potresa. Kako nam je Brlek kazao, vrlo malo je vjerojatno da čovjek može prouzročiti potrese, pa tako i djelovanje u akumulaciji ne može prouzročiti jake potrese, eventualno može pojačati broj potresa. Kažimo i to kako je inducirana seizmičnost regije u neposrednoj blizini akumulacije ispitivana i potvrđena tijekom punjenja akumulacije 1976. i nekoliko godina poslije, a jačina ovako izazvanih potresa nije prelazila 4,2 jedinice Richterove skale. Seizmička aktivnost je u razdoblju nakon punjenja akumulacije intenzivirana nekoliko puta, a uzrokovana je naglim promjenama razine vode u akumulaciji. Posljednji put se spomenuta situacija događala u prosincu 2010. i siječnju 2011., kada je zabilježeno više stotina potresa u ovoj regiji. Pitali smo Brleka mogu li se očekivati novi potresi, na što nam je odgovorio kako je teško prognozirati. - Prema dosadašnjim saznanjima to se polako smiruje i ne bi trebalo biti većeg seizmičkog djelovanja u sljedećih nekoliko godina, kazao je Brlek.

Rizična područja

Unatoč tome kako seizmolozi govore kako je riječ o redovitoj pojavi, koja se događa svakih nekoliko godina, građani spomenutog područja, ali i ostalih dijelova BiH se još uvijek prisjećaju serije potresa u Zenici, koji su njegove stanovnike natjerali da spavaju na otvorenom. Tada je već rečeno kako je BiH seizmički vrlo aktivno područje, te kako joj u sljedećih 50 godina prijete jači potresi, a rizična područja su Mostar, Trebinje, Nevesinje i Neum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?