Poziv na dogovor

Hitne promjene Ustava ili pak blokada EU!

EU
20.03.2013.
u 10:11

Sazvan sastanak sa šestorkom 11. travnja u Mostaru, rok za dogovor do kraja ožujka

Čelnici šest političkih stranaka u BiH dobili su jučer pismo europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u kojima ih je pozvao da se sukladno ranijim dogovorima do kraja ožujka postigne dogovor oko presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga, kako bi Vijeće EU-a moglo ovoga proljeća dati zeleno svjetlo za podnošenje zahtjeva za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Novi susret

Fuele je, kako se doznaje, potvrdio kako će 11. travnja u Mostaru održati sastanak s predstavnicima šest političkih stranaka s kojima je ranije postignut dogovor o provedbi Mape puta. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić potvrdio je da je dobio poziv iz Fueleova ureda

“Mi moramo tijekom ovoga tjedna dati odgovore i pokazati iskrenost i otvorenost prema našim partnerima iz Europske unije koji očekuju da do kraja ožujka dođe do konsenzusa da bi na sastanku napravili korak naprijed. Ako toga ne bude u ovome tjednu, onda teško da ga može biti do kraja ožujka”, rekao je Ljubić. Po njegovim riječima, hrvatske stranke su pokazale spremnost i odgovornost za postizanje dogovora, dodajući kako ne kane isticati nove prijedloge budući da su već predložili tri modela od neizravnog izbora, s dvije izborne jedinice ili pak elektorskog modela s deset izbornih jedinica u FBiH.

Bez novih prijedloga

“Mi više ne namjeravamo nuditi nikakve nove ideje jer smatramo da se u jednom od naša tri ponuđena modela može pronaći rješenje na načelima uvažavanja presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu i ravnomjerne pozicije tri konstitutivna naroda”, dodao je Ljubić. Nisu poznati konkretni prijedlozi bošnjačkih ili srpskih stranaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?