Saznajemo

HNS predlaže kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva

Sabor
13.03.2013.
u 09:09

Zbog stranačkih podjela Hrvati su izgubili određene općine u središnjoj Bosni i Posavini

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora preksinoć je zauzelo stajališta koja su se duže vremena očekivala u pogledu budućeg zajedničkog istupanja kako oko svih važnih političkih tema tako i u izbornom procesu.

Opomene

Kako doznaje Večernjak, na sjednici vrha Hrvatskog narodnog sabora je istaknuo kako će u odluke o utemeljenju HNS-a biti ugrađeno da će odluke Predsjedništva HNS-a po pitanju izbora biti iznad pojedinačnih stranačkih odluka. Po najavi ove inicijative koja bi trebala skoro zaživjeti na sjednici Sabora HNS-a koji će se održati početkom sljedećeg mjeseca u Mostaru, na sastanku održanom u zgradi HDZ-a BiH se blagonaklono komentirao ovaj prijedlog. To, u biti, znači da će se izbjeći situacije kakve su primjerice bile tijekom posljednjih općinskih ili općih izboram, kao i prigodom uspostave vlasti. Naime, iako je vodstvo Hrvatskog narodnog sabora usuglasilo da se na općinske izbore održane u listopadu prošle godine ide sa zajedničkim listama u općinama u kojima su Hrvati u podređenom položaju ili su približno jednaki s Bošnjacima ili Srbima, događalo se upravo suprotno. U svim općinama gdje su i čelnici dvije najjače hrvatske stranke najavljivali koalicije te pozivali na zajedništvo, niže stranačke organizacije su se ponašale poput pijanih milijardera prodajući pozicije koje su pripadale Hrvatima. Upravo to je razlog što su Hrvati izgubili poziciju načelnika općina u Vitezu, Jajcu ili pak u Odžaku gdje je zbog četiri ‘jaka’ hrvatska kandidata predstavnik Stranke demokratske akcije prvi put došao na mjesto načelnika općine.

Izborne makinacije

Po dostupnim informacijama, inicijativa o zajedničkom istupu i zajedničkim kandidatima imaju razlog upravo u predstojećim općim izborima koji bi se trebali održati u listopadu sljedeće godine. U međuvremenu se očekuje da će se promijeniti Izborni zakon BiH oko načina biranja članova Predsjedništva ili pak izaslanika u Dom naroda. Zbog nepravednog sustava i očite makinacije s narodnim legitimitetom, u dva navrata na izborima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić iz redova SDP-a BiH. Promjena Izbornog zakona neće zasigurno do kraja odbaciti mogućnosti novih makinacija jer se izborni proces uglavnom na to svodi. Zbog toga će HNS, kako se doznaje, imati svoga kandidata za člana Predsjedništva BiH što bi onda u značajnoj mjeri smanjilo mogućnosti da glasovi birača iz drugih naroda utječu na ovaj izbor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?