APSURD

HNŽ nije jedan od osnivača Sveučilišta

studenti
Mišo Lišanin
02.08.2010.
u 08:23

Iako se Sveučilište nalazi na području HNŽ-a, ova županija nikada nije preuzela osnivačka prava

Iako se već godinama misli da Hercegovačko-neretvanska županija ima osnivačka prava nas Sveučilištem u Mostaru, to ipak nije istina.

Općine osnivači

Ovaj problem je isplivao na površinu tijekom posljednjih zbivanja glede Nacrta zakona o visokom obrazovanju u HNŽ-u. Čak ni ovo pitanje nije definirano u spomenutom nacrtu zakona. - U vrijeme kada je Sveučilište osnovano, HN županija praktično nije ni postojala. Neke općine s tog područja imaju osnivačka prava nad Sveučilištem, ali ne i županija. Iako se očekivalo da će se ovo pitanje riješiti kroz novi zakon o visokom obrazovanju, to ipak nije slučaj - rekao nam je Mile Lasić, jedan od članova povjerenstva koje je radilo na prijedlogu spomenutog zakona. Također je dodao da je teško biti zadovoljan nacrtom zakona o visokom obrazovanju jer se njime ne rješavaju goruća pitanja u ovoj oblasti. - Rekli smo da nije riješeno pitanje osnivača visokoobrazovnih institucija, ali nije riješeno ni pitanje financiranja istih. Također, ne definira se tko bi trebao dati odobrenje, odnosno licencije za rad fakultetima. To su neke osnovne pretpostavke za normalan rad, ali toga nema u ovom zakonu, Također, tu je niz pitanja koje treba riješiti politika. Nažalost, ovo je postalo političko pitanje, što svakako nije dobro - naglasio je naš sugovornik. Na pitanje ima li što štetno po Sveučilište u navedenom zakonu, Lasić nam je dao negativan odgovor, ali je naglasio da je usvajanje zakona koji ne nudi rješenja, samo po sebi štetno za cijelu akademsku zajednicu.

Mišljenje fakulteta

Još uvijek nije poznato mišljenje, tj. stav fakulteta koji se, prema ovom nacrtu zakona, ukidaju i gube status pravne osobe. Sve njihove ovlasti koje su do sada imali, prenose se na rektorat i vrši se apsolutna centralizacija. - Možda fakultetima budu ostavljeni neki podračuni, ali to je stvar dogovora - zaključio je Lasić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?