SRAMOTNO

Hrvata nema u rukovodstvu Narodne skupštine RS-a

nsrs
VL FOTO
16.11.2010.
u 07:51

Dodik se ispričao za zločine koji su počinjeni nad nesrbima u Republici Srpskoj

Iako je prethodnih dana bilo govora da bi Bošnjaci mogli ostati bez svog predstavnika u novom sazivu rukovodstva Narodne skupštine RS-a, jučer je to demantirano imenovanjem Ramiza Salkića na poziciju potpredsjednika Skupštine. Novi stari predsjednik je Igor Radojičić, dok je druga potpredsjednica, iz reda Srba, Snježana Božić.

Tako su, umjesto Bošnjaka, Hrvati ti koji su ostali bez predstavnika u rukovodstvu NSRS-a, barem na početku rada novog saziva. Naime, kako nam je potvrdio i Ramiz Salkić, do kraja godine trebale bi biti usvojene izmjene Ustava RS-a, čime će članica SNSD-a iz reda hrvatskog naroda Nada Tešanović moći biti imenovana kao treća potpredsjednica NSRS-a. Sad, dakle, u rukovodstvu mogu biti predstavnici dva konstitutivna naroda te jedan iz reda ostalih, dok će izmjenama u rukovodstvu NSRS-a sjediti predstavnici sva tri konstitutivna naroda te jedan iz reda ostalih. - Ne bih željela ništa komentirati, jer nisam upoznata s tim šta se događalo u NSRS-u, kazala je predsjednica FBiH Borjana Krišto ispred HDZ-a BiH za Sarajevo x-com.

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar je istaknuo kako se ovakvo imenovanje rukovodstva NSRS-a uklapa u činjenicu da Hrvati nemaju legitimne predstavnike u najvišim tijelima RS-a. - Isti je slučaj i s čelništvom RS-a gdje je za potpredsjednika imenovan Emil Vlajki, koji nije član neke hrvatske političke stranke, odnosno nije izabran glasovima Hrvata. Takva je situacija i s Nadom Tešanović iz SNSD-a. A nova situacija s imenovanjima u predsjedništvu RS te u NSRS-u samo potvrđuju daljnju marginalizaciju Hrvata u RS-u, kazao je Vegar. Predsjednik i potpredsjednici RS-a Milorad Dodik, Enes Suljkanović i Emil Vlajki jučer su na sjednici Narodne skupštine položili svečanu prisegu.

Novoizabrani predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je nakon polaganja prisege da nije moguća unitarna BiH te se i ispričao za sve zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom. Ističući da je RS suština njegova političkog i životnog angažmana, on je u obraćanju zastupnicima Narodne skupštine na prvoj konstituirajućoj sjednici naglasio da će biti predsjednik svim građanima, bez obzira na to kojoj naciji ili vjeri pripadaju i bez obzira na to jesu li glasovali za njega. Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je jučer na inauguraciji u Banjoj Luci da Srbija želi imati najbolje moguće odnose s BiH, poštujući Daytonski sporazum, i da će nastaviti održavati i dograđivati specijalne i paralelne veze s RS-om, što je njeno legalno i legitimno pravo, vodeći računa o položaju srpskog naroda. Svečanoj sjednici nazočili su i predstavnici Crkve, diplomati, uglednici...

Komentara 1

PA
park
19:46 16.11.2010.

Eto vam vaš Dodik , džaba , ništa dosad niste naučili !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?