SUSRET

Hrvati mogu osigurati jednakost kroz reforme i približavanje EU

merkel
VL FOTO
22.01.2011.
u 11:44

U trosatnome razgovoru Čović je objasnio Heusgenu da Hrvatima najviše odgovara uređen sustav

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je jučer s Christophom Heusgenom, savjetnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku njemačke savezne kancelarke Angele Merkel oko reformi u BiH i približavanju ove zemlje prema Europskoj uniji. Kako je Čović rekao za Večernjak tijekom razgovora u Berlinu istaknuo je kako vjeruje da je moguće tijekom ove godine postići dogovore o važnim političkim pitanjima ukoliko se uskoro uspostavi vlast u BiH.

- Jasno smo istaknuli kako se mi zauzimamo za europski put BiH što što je za nas prioritet kao i da se kroz tu reformu riješi i ustavna jednakost svih triju naroda, rekao je Čović. Dodao je kako vjeruje da je rezultate moguće postići tijekom ove godine, no da su brojna pitanja međusobno isprepletena, napose oko izmjena ustava.

- Ključno je osigurati ustavnu jednakopravnost Hrvata s bošnjačkim i srpskim narodom. Vjerujemo da je jedini put za euroatlantske integracije uključuje redizajn cijele države. Hrvatima isključivo odgovara uređen sustav jer vjerujemo da ćemo kao najmalobrojniji narod tako najbolje zaštititi svoj položaj, dodao je Čović. Po njegovim riječima to praktično znači da BiH treba federalno preurediti.

- Mi vjerujemo da je ovaj put jedno od najbližih rješenja koja su realna i moguća, pojasnio je. Govoreći o stajalištima sugovornika, Čović je rekao kako je savjetnik Heusgen pojasnio da se Njemačka ne želi miješati unutarnje stvari u BiH.

- Oni su vrlo jasno istaknuli da kao prijatelji BiH nemaju interesa ulaska u unutarnja pitanja u BiH. no zainteresirani su za stabilnost u regiji i zato što vjeruju da BiH ima budućnost u europskim integracijama, dodao je Čović. Idući tjedan u Berlinu će s dužnosnicima Njemačke razgovarati Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

Komentara 2

KI
kitikat
20:36 22.01.2011.

a hrvatski enitet u BiH?

PA
park
16:04 23.01.2011.

kitikat....@ Pa reko je (Čović) da je za federalizaciju...., samo mislim \"malo morgen\" .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?