Javna tribina

Hrvati su ratovali sukladno međunarodnom pravu

Luka Mišetić
23.01.2013.
u 09:10

U Galeriji "Kraljica Katarina Kosača" održana je javna tribina "na kojoj je govorio Luka Mišetić, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine

U organizaciji Hrvatske kulturne zajednice \"Troplet\" i Hrvatskog foruma \"Dobro je ipak moguće\" sinoć je u Galeriji \"Kraljica Katarina Kosača\" u Mostaru održana javna tribina \"Haški tribunal protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača\" na kojoj je Luka Mišetić, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovina  ocijenio kako \"Haaški tribunal tijekom svog dosadašnjeg rada utvrdio povijesne činjenice koje nitko ne moze osporiti“.

\"Na srpskoj strani je postojao udruženi zločinački pothvat od Miloševića, Karadžića, Martića i Mladića s ciljem stvaranja Velike Srbije i to etničkim čišćenjem putem zločinačke politike. Na hrvatskoj strani bilo je zločina ali nije bilo zločinačke politike etničkog čišćenja. Domovinski rat nije bio građanski, a Hrvati su ratovali skladu s međunarodnim pravom“, kazao je Mišetić koji je iznio niz činjenica nepoznatih javnosti, uključujući i primjere opstrukcije tijekom sudskog procesa hrvatskim generalima.

Pred prepunom dvoranom, Mišetić je naveo da je Hrvatski helsinški odbor 1999. iznio lažan podatak o ubijenih 600 Srba za vrijeme Oluje, a Haag je uspio dokazati smrt 44 osobe.
 
\"HHO  nas je počastio navedene godine i brojkom od 22.000 spaljenih srpskih kuća, što je notorna laž, jer je to ukupni broj kuća na tom terenu i što bi značilo, da je sve bilo uništeno\" istaknuo je Luka Mišetić.

Uz neslavnu ulogu HHO-a, govorio je i o svjedočenju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je u svom svjedočenju prozivao i predsjednika Tuđmana, tvrdeći kako je upravo on izazivao Srbe, ističući navodni Tuđmanov plan o smanjenju broja Srba na 3 posto.
 
\"Te je navode Haaški sud pobio već u prvostupanjskoj osuđujućoj presudi, odbacivši zločinački poduhvat kao činjenicu, odbacivši politiku spaljenje zemlje kao politiku Hrvatske vlade“, naveo je Mišetić.

Na upit hoće li će presuda Gotovini i Markaču utjecati na slučaj \"Prlić i ostali\", Mišetić je kazao kako će imati određen utjecaj, ali ne u prvostupanjskoj presudi koja se još piše.

\"To je ogromni predmet. Vjerujem da će oni izboriti pravdu. Moramo imati na umu da, kako god završi prvostupanjski postupak, postoji i druga runda. No, kao što je i general Gotovina upozorio, u hrvatskoj javnosti se ne obraća dovoljno pozornost na njihov slučaj”, upozorio je je Mišetić. Dodao je kaki kako bi oslobađanje \"šestorke\" za Hrvate u BiH značilo isto kao što je oslobađanje Gotovine za Hrvatsku.

\"Značilo bi skidanje jedne ljage o karakteru proteklog rata i jedno olakšanje za Hrvate u BiH, ali i za Hrvatsku. Eventualna osuda bila bi neugodna za Hrvatsku,  imala bi političke, pravne,  diplomatske posljedice i za Hrvate u BiH, i za Hrvatsku.“, kazao je Mišetić.

Na upit što misli o bivšoj haškoj tužiteljici Carli del Ponti, kazao je kako ona nije bila ničiji eksponent, ali da je bila \"katastrofa od tužiteljice“.

\"Kada nemate racionalnu osobu na mjestu tužiteljice onda se događa da su protiv ukupno devet osoba izrečene oslobađajuće presude , a oni su proveli 40 godina u privoru i nijednu lipu neće dobiti kao odštetu za zlodjela Carle del Ponte“, kazao je Mišetić koji je za taj odgovor nagrađen dugotrajnim pljeskom nazočnih

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?