Božo Ljubić

Hrvati u BiH su odlučni i žele sačuvati svoju konstitutivnost

ljubic
Zoran Grizelj
15.11.2011.
u 11:25

Boravak predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora izazvao je veliko zanimanje iseljenih Hrvata

Predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH i predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić i voditelj Odjela za iseljeništvo HNS-a Niko Marušić boravili su, na poziv hrvatskih iseljenika, u radnom posjetu Münchenu. Izaslanstvo HNS-a BiH tijekom svoga prvog dana sudjelovalo je u otvorenju znanstvenog skupa “Demokracija i demokratsko mišljenje na zapadnom Balkanu”.

Skup je organizirala organizacija Süedost, pod pokroviteljstvom državne ministrice Bavarske Emile Mueler. Na skupu su sudjelovali znanstvenici iz područja povijesti, gospodarstva i politike te brojni diplomati. Kao posebna izvjestiteljica za zapadni Balkan govorila je i Doris Pack. Ljubić je tom prigodom upoznao sudionike skupa sa stanjem u BiH.

Naveo je pritom kršenje ljudskih prava, zakona i Ustava BiH na štetu bh. Hrvata. Ljubićeve riječi u kasnijoj raspravi potvrdila je i Doris Pack. Tijekom svog boravka u glavnom bavarskom gradu Ljubić se, uz posredovanje hrvatskih iseljenika Ante Bagarića i Igora Livaje, sastao i nasamo razgovarao s Emile Müeller, državnom ministricom Bavarske. Boravak predsjednika Glavnoga vijeća HNS-a izazvao je veliko zanimanje iseljenih Hrvata. Tom prigodom organiziran je i sastanak u organizaciji hrvatskih lobista s hrvatskim i njemačkim gospodarstvenicima kao i ljudima iz gospodarskoga, kulturnoga i političkog života Bavarske, ali i drugih dijelova Njemačke, Švicarske i BiH.

Tom prigodom dr. Ljubić je upoznao sugovornike s političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, posebno s ustavnim položajem hrvatskoga naroda te s novonastalom situacijom nakon prošlogodišnjih izbora, kada se Hrvatima negiraju osnovna nacionalna prava, između ostaloga da biraju i da ih izabrani predstavljaju. On je istaknuo da su Hrvati Bosne i Hercegovine odlučni sačuvati konstitutivnost, i sva svoja druga prava u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?