ANALIZA

Hrvatima šteti bošnjački rat, SDA i SDP stopiraju reforme

tihic
Stojan Lasić
29.05.2012.
u 09:14

Bez obzira na ‘bošnjacizaciju’ SDP-a BiH, stranka SDA uz Radončićev novi SBB jedina je autentična bošnjačka stranka u institucijama vlasti

Polarizacija bošnjačke političke scene, otvoreni sukobi na relaciji SDP - SDA u ovako kaotično uređenoj BiH šteti svim njenim narodima, a najviše Hrvatima. Od poznate uzrečice “neka susjedu crkne krava” u ovakvoj konstelaciji odnosa nitko u BiH ne može profitirati, pogotovu politički predstavnici Hrvata koji s bošnjačkom političkom nomenklaturom, bez obzira na njihove “prljave” zakulisne postizborne igre, moraju surađivati. S njima na kraju krajeva dijele entitet FBiH. I bošnjački neovisni analitičari, intelektualni krugovi, više puta su ponovili da je hrvatsko-srpska politička kohabitacija uspostavljena na državnoj razini između HDZ-a BiH i SNSD-a, kao rezultat SDP-ove igre oko nezakonitog formiranja vlasti u FBiH, može samo nanijeti političku štetu. Zbog toga je podjela pozicija unutar vlasti FBiH stvarnim hrvatskim izbornim pobjednicima i te

kako potrebna. Na to su više puta javno upozoravali, među ostalim, i sarajevski sveučilišni profesori Enver Kazaz i Ugo Vlaisavljević. Čak se u nekoliko javnih istupa “pepelom po glavi posuo” i predsjednik SDA Sulejman Tihić, tvrdeći kako nije dobro ni za FBiH ni za državu što pri formiranju federalne vlasti nije poštovana izborna volja hrvatskih glasača. Sad kad je sukob između bošnjačko orijentiranog SDP-a i isključivo bošnjačke stranke SDA otvoren na državnoj, a metastazira i na nižu federalnu razinu, HDZ BiH i HDZ 1990., koji uporno traže rekonstrukciju vlasti, ne smiju upasti u SDP-ovu zamku koja bi rezultirala izbacivanjem SDA iz državne vlasti. Za takvu tvrdnju postoji niz argumenta i principijelnih razloga koji će dugoročno pozicionirati hrvatski interes na entitetskoj i državnoj razini. Prvo: dva HDZ-a ne smiju ući u pregovore oko izbacivanja SDA iz vlasti, jer najizravnije demantiraju svoje, više puta proklamirane teze o poštivanju izborne volje glasača. Činjenica je da je SDA iza SDP-a stranka s najvećim broj dobivenih glasova bošnjačkih glasača.

Drugo: dva HDZ-a zbog odnosa sa SDA-om na nižim razinama vlasti, prije svega Grada Mostara, moraju s ovom strankom graditi konstruktivan dijalog, a ne otvarati sukobe bez obzira koliko ih sami SDA-ovci pokušavaju multiplicirati. Treće voditi razgovore o ustavnim promjenama na državnoj razini bez SDA koji predstavlja interese Bošnjaka u najmanju ruku politički nije etično. Četvrto SDA je autentična bošnjačka stranka. I peto dva HDZ-a moraju računati da će se nakon završetka općih izbora 2014. izborni rezultati biti drukčiji, kad bi SDP zbog neispunjenih predizbornih obećanja mogao završiti u oporbi.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:21 29.05.2012.

Hrvatima steti bosnjacki rat jedino ako su za istinsko ocuvanje BiH kao drzave. U provnom neka se svadjaju, sami oni ce unistiti BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?