nakon ulaska u eu

Hrvatska od 1. srpnja uvodi vize za državljane BiH

gužva na granici,bregana,granica (1)
Goran Stnazl/PIXSELL
09.05.2013.
u 16:05

Bez vize granicu će moći prijeći samo oni koji imaju biometrijske putovnice. Od Vijeća EU tražimo izuzeće od viznog režima s BiH

Hrvatska od 1. srpnja, dana ulaska u Europsku uniju - uvodi vize za državljane Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijske putovnice.

Na sjednici Vlade donijeta je odluka o stavljanju van snage sporazuma između RH i BiH o ukidanju viza, što je državljanima Bosne i Hercegovine omogućavalo da našu granicu prelaze samo sa osobnim kartama. Vlada to nije učinila iz hira, nego zbog toga što Hrvatska od 1. srpnja kao članica Unije mora primjenjivati vizni sustav EU, odnosno odluku da državljani trećih zemalja moraju imati vize pri prelasku vanjskih granica Unije. Europska unija državljanima BiH ipak dopušta prelazak granice bez vize, ali samo onima koji imaju biometrijske putovnice.

– Od 1. srpnja obvezni smo kao članica EU tražiti vize za državljane BiH koji nemaju biometrijske putovnice. Pošto se zalažemo za razvijanje dobrosusjedskih odnosa, odlučili smo Vijeću Europske unije podnijeti zahtjev da se i ubuduće državljanima BiH omogući ulazak u Hrvatsku samo sa osobnim kartama. Nadamo se da će Vijeće EU pozitivno riješiti naš zahtjev, a samo jednoglasna odluka svih zemalja članica Unije omogućit će prelazak granice samo sa osobnim kartama – objasnio je četvrtak na sjednici Vlade Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova.

Prva rasprava Radne skupine koja odlučuje o hrvatskom zahtjevu održana je 10. travnja, a sredinom srpnja očekuje se iznošenje mišljenja pravnih službi Vijeća EU i Europske komisije o mogućem načinu rješavanja tog pitanja i njegovoj pravnoj prihvatljivosti.

Bez obzira hoće li Europska unije odobriti naš zahtjev, hrvatski državljani i nakon 1. srpnja moći će i iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine državnu granicu prelaziti samo sa osobnim kartama.

>>Rusi ogorčeni: Vizu za Hrvatsku čekamo u redu i po osam sati!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?