Reakcija

Hrvatska vlada reagira na izgradnju hidroelektrana

Hutovo blato
08.05.2012.
u 15:41

Hrvatska ministrica za zaštitu okoliša i prirode osobno se agažirala

Nakon višegodišnje šutnje, hrvatska vlada je odlučila reagirati na izgradnju hidroenergetskih postrojenja u istočnoj Hercegovini koja bi u opasnost dovela donji tok rijeke Neretve i park prirode Hutovo Blato, javlja portal bljesak.info.

Posljednji istupi ekoloških udruga iz Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine su doveli do osobnog angažmana hrvatske ministrice za zaštitu okoliša i prirode Mirele Holy koja je, za razliku od svojih prethodnika, poduzela prve korake po ovom pitanju. Ministrica Mirela Holy je u nedavnom susretu sa Srebrenkom Golić iz resornog ministarstva Republike Srpske u Slavonskom Brodu najavila uključivanje Hrvatske u procjenjivanje utjecaja izgradnje hidroelektrana na okoliš. Osim nezamislivih posljedica po prirodu, salinizacija melioriziranih površina između Metkovića i Opuzena bi dovela do ekonomske propasti poljoprivrednih proizvođača.
Izgradnja elektrana ne bi u pitanje dovela samo Neretvu i Hutovo Blato, već i rijeke Bunu, Bunicu i Bregavu. Hercegovačke oaze u kršu bi na ovaj način postale neplodne i beživotne kao i njihovo okruženje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?