OBLJETNICA

Hrvatske stranke brane BiH sada, kao što je nekad HVO

hvo
Frano Matić
10.04.2011.
u 12:16

Na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 19. obljetnice HVO-a istaknuto je kako sada hrvatske stranke ne žele nikako rušiti BiH nego istu jačati na temelju jednakopravnosti

Stranke okupljene oko dvaju HDZ-ova ne žele rušiti Bosnu i Hercegovinu nego ju jačati i braniti upravo onako kako je to u raznim godinama radio HVO, jer na ovaj način, kada sva tri naroda nisu ravnopravna, BiH ne može preživjeti, rečeno je na svečanoj akademiji u sklopu obilježavanja 19. obljetnice HVO-a u Mostaru.

Nametanje pozicija

- Svjedoci smo da neki i ovo poslijeizborno vrijeme koriste da bi negirali legitimna prava hrvatskoga naroda, konkretno tako što su mu nametnuli „Hrvate po svojoj mjeri“. Međutim, gle drskosti i bezobrazluka, oni od kojih smo se branili u dijelu rata danas sebi uzimaju za pravo govoriti što bi to od vlasti trebali dati Hrvatima. Nitko od nas nema pravo pomiriti se s takvom situacijom. Hrvatski narod je na izborima sebi izabrao vodstvo i samo ga to vodstvo može predstavljati. Ne pristajemo na gubitak političkog subjektiviteta. Hrvati još jednom spašavaju Bosnu i Hercegovinu, ovaj put od onih koji je navodno toliko vole da su je spremni ugušiti u smrtnom zagrljaju, kazao je u svom govoru predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da vrijeme nakon posljednjih izbora kada su legitimni hrvatski predstavnici Hrvata izbačeni iz vlasti uvelike podsjeća na stanje prije početka rata kada se Beograd ponašao na način na koji to danas radi Sarajevo. - Ovo je naša Bosna i Hercegovina, HVO je obranio BiH, a Hrvatska zajednica Herceg Bosna sačuvala ovu zemlju. Mi niti u ratu, niti danas nismo spremni trgovati hrvatskim pozicijama što su nam nudili da uđemo u vlast. Da smo prihvatili tu trgovinu, izgubili bismo vjerodostojnost, rekao je Čović. Istaknuo je da je glavni cilj ispraviti ono što danas izgleda neispravljivo, misleći pritom na nametnuti Izborni zakon, kao i Ustav BiH, koji su glavni krivci za današnji položaj Hrvata u BiH. “Bolje je danas tri ili četiri mjeseca izdržati pa promijeniti Izborni zakon i Ustav BiH jer vas uvjeravam da će se i jedno i drugo vrlo brzo promijeniti budući da ovakva BiH neće preživjeti, poručio je Čović.

Povijesna istina

S ove svečane akademije također je odaslana poruka da Hrvati nisu bili agresori niti su dio “zločinačke tvorevine”. - HVO nije bio nikakva zločinačka organizacija nego je bila legalna, organizirana obrambena vojna sila hrvatskog naroda u BiH. Poručujem da ćemo se odlučno suprotstaviti pokušajima krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu i pokušajima krivotvorenja cjelokupne novije povijesti, rekao je predsjednik Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić. Dodao je kako se u montiranim sudskim postupcima nastoji cijeli hrvatski narod stigmatizirati kao zločinački očito aludirajući na sudski postupak koji se u Haagu vodi protiv šestorice bivših dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne. On se također složio da se danas kroz uspostavu vlasti u BiH osporava mogućnost da legitimni hrvatski predstavnici budu u vlasti što govori o nepravdi koja se ponavlja. Nakon svečane akademije, sudionici iste su bili i na misnom slavlju za sve stradale u Domovinskom ratu.

Ključne riječi

Komentara 5

CI
cinbenik
15:58 10.04.2011.

Ako mognem doci na sabor Hrvata pokusat cu postaviti par pitanja:1.zasto su dignuti skoro svi mostovi na rijeci Savi 91god.,a u vrijeme kada su u HR vladi sjedili svi ministri iz Hercegovine.2.Zasto su prestali dolaziti konvoji po presijecanju \"koridora\"u Brckom,3.zasto su ustrojavane vlasti HRHB u mjestima srednje bosne,a po izbijanju sukoba sa Muslimanima skoro sva popadala,(Kakanj,Vares,Bugojno,Konjic...,4.zasto su recimo Hrvati-Hrvatima u konvojima otimali sve kada su prolazili,pa i ubijali(u Kiseljaku oteto 11 kamiona ubijen vozac i svi ostali ranjeni) i nikad nitko nije odgovarao,Zasto nitko nije iz Hercegovine branijo Orasje,a Orasljani morali ici u Hercegovinu i 5.Zasto se nisu izvrsavale zapovijedi o promjeni neprijatelja u mjestima gdje nije bilo sukoba sa muslimanima........

CI
cinbenik
16:10 10.04.2011.

Posto vjerovatno nece biti puno vremena na saboru Hrvata u stonom gradu ,postavio bih mnogo pitanja na koje nikad nitko nije dao odgovor, ali ovo moram postaviti TKO I ZASTO JE UBIJO BLAZA K. I ostale, ako netko da odgovor realan na ovako vazna pitanja odmah se ponovo uclanjujem u HDZe ,a ako ne cekacu da vidim sta ce povest reci na osnovu cinjenica pa cu se onda uclaniti.

MO
morituriite
23:34 10.04.2011.

RE:sardi - Kao što već ustvrdih, teret Hrvatskoj kojeg treba zbaciti s grbače si ti i ljudi poput tebe.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?