Stajalište

Hrvatske stranke zajedno na izbore

HNS
17.05.2012.
u 11:27

Sadašnje vlasti od Federacije BiH stvaraju bošnjački entitet

Političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) nastupit će zajedno u sredinama gdje su Hrvati u manjini na predstojećim općinskim izborima koji će se u listopadu održati u Bosni i Hercegovini, priopćeno je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a održane u Mostaru.

Izbori i Ustav

- Razmatrajući pripreme za predstojeće lokalne izbore 2012., Predsjedništvo HNS-a BiH donijelo je zaključak o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a BiH u svim onim sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija hrvatskog naroda. Iako je načelne naravi, ova se odluka o zajedničkom, nastupu uglavnom odnosi na općine središnje Bosne, područje Sarajeva, Tuzle, Bosanske Posavine i Republike Srpske gdje Hrvati udruženi mogu popraviti narodnu poziciju. Odluka se odnosi za potporu jedinstvenim kandidatima za načelnike te izbore u općinska vijeća. Hrvatski narodni sabor (HNS) inzistira pri tome i na provedbi odluke Ustavnog suda BiH vezane uz Grad Mostar kako bi se ispoštovala biračka volja svakoga građana i otklonila diskriminacija u izbornom procesu. HNS BiH ističe kako Grad Mostar ne smije više biti “grad slučaj” u kojem će na snazi biti izborna pravila koja se više nigdje ne primjenjuju u BiH. Čelništvo osam stranaka okupljenih oko HNS-a inzistira na cjelovitoj provedbi presude u slučaju Sejdić - Finci na način da se istodobno osigura jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, uz istodobno otklanjanje diskriminacijskih odredbi prema nacionalnim manjinama. Predsjedništvo HNS-a BiH ističe kako ova nelegalna i nelegitimna vlast u Federaciji BiH krši Ustav FBiH koji definira podijeljenu nadležnost u oblasti prostornog planiranja između Federacije BiH i županija. Protuustavno se uzurpiraju nadležnosti županija, općina i države.

Entitet jednog naroda

- Od Federacije BiH se pokušava napraviti unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom, navodi Predsjedništvo HNS-a u oštro intoniranom priopćenju. Pri tome se zadužuju dužnosnici stranaka HNS-a BiH u županijama da se suprotstave prijenosu nadležnosti, te da sami donose propise, što do sada nisu proveli, a temeljem Ustava, a hrvatski izaslanici u Domu naroda Federacije BiH pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa kad na dnevni red Doma dođu nacrti zakona o prostornom planiranju Federacije Bosne i Hercegovine i zakona o koridoru Vc.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
jamanuša
17:50 17.05.2012.

vrijeme je bilo davno za zajednički nastup, veseli me ova najava.

Džoo
20:03 17.05.2012.

NEDAM GLASA VISE NIKOM Kada je bilo volje za glasanje u RS(B.Posavina) i gdje su bili moguci postici dobri rezultati i ubaciti nase ljude u opcine i firme nisu htjeli da idu nikako a kamo zajednicki na izbore. HDZ nass izdao,pokrao i rastjerao od HDZ 1990 smo ocekivali nesto drugo ali nas i oni izdase i udruzise sa lopovima a da me opet neko vara i laze nemam vise volje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?