DOM NARODA FBIH

Hrvatski izaslanici spriječit će reviziju branitelja

hvo
VL FOTO
22.06.2010.
u 09:54

Mušićevim amandmanima predviđa se privremena obustava isplate naknada bez posjedovanja potvrda

Pred izaslanicima Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će se naći izmjene Zakona o reviziji branitelja koje je predložio izaslanik Zijad Mušić, a koje bi teško ugrozile prava najvećeg broja hrvatskih stradalnika iz BiH. Protiv ovih amandmana bili su hrvatski ministri u federalnoj Vladi, jednako kao i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. U Domu naroda raspoloženje je slično uoči današnje sjednice.

Dopis Ministarstva

- Dobili smo dopis Ministarstva hrvatskih branitelja u kojemu se navodi da je prijedlog neprihvatljiv. Bit ću protiv ovakvog prijedloga. Ispoštovat ćemo zahtjev koji su nam poslali iz Ministarstva branitelja Zapadnohercegovačke županije i članovi revizijskoga tima, rekao je za Večernjak izaslanik u Domu naroda Željko Asić.

U članku 9. amandmana na Zakon o reviziji korisnika braniteljskih naknada predlaže se da se do okončanja revizije obustavi isplata naknada svim korisnicima koji u roku od mjesec dana ne budu mogli dokazati pripadnost vojnim postrojbama te neisplaćivanje vojničkih plaća. Ovo se odnosi na sve branitelje koji su prava stekli nakon 2004. godine što je ustvari godina kada su brojni hrvatski branitelji i stradalnici regulirali svoja prava u Federaciji BiH budući da su dotada uglavnom naknade dobivali iz Republike Hrvatske.

Protiv Hrvata

Ove zakonske izmjene su očito usmjerene kako bi naštetile hrvatskim braniteljima jer pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) niti Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) tijekom rata nisu dobivali potvrde koje Mušić navodi. Na ovaj bi se način vrlo perfidno eliminiranjem branitelja HVO-a i stradalnika ‘riješio’ problem prekobrojnih korisnika braniteljskih prava i bila provedena revizija Hrvata i uvjeta koje traže iz međunarodnih financijskih institucija za odobravanje novčane potpore. Valja reći da je čak 80 posto hrvatskih branitelja naknade reguliralo nakon 2004. čime bi bili teško diskriminirani u odnosu na pripadnike Armije BiH koji bi mogli dostaviti određene potvrde o plaćama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zanusi13
zanusi13
14:35 22.06.2010.

Zanima me zašto sadašnja hrvatska politika ne želi pokrenuti reviziju vojnih umirovljenika i korisnika sredstava iz proračuna na području BiH i Hrvatske a temeljem \'sudjelovanja\' u ratu budući je velika većina falsificirala potvrde i liječničke nalaze tako da su umjestosto časnih pojedinaca postali kamen oko vrata proračunu Hrvatske i njenom daljnjem razvoju...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?