Crnkićev zakon

Hrvatski zastupnici ruše Crnkićev zakon koji ukida branitelje HVO-a

HVO
Arhiva VL
23.09.2009.
u 23:00

Ministar Zahid Crnkić bio je obvezan konzultirati se s predstavnicima HVO-a, što on nije učinio. Štoviše, Crnkić želi ovaj zakon primijeniti samo na HVO.

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto održala je danas hitan sastanak s hrvatskim ministrima iz Vlade FBiH, kao i s predstavnicima hrvatskih klubova u federalnom Parlamentu o nacrtu zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Ministar Zahid Crnkić bio je obvezan konzultirati se s predstavnicima HVO-a, što nije učinio.

Štoviše, Crnkić želi ovaj zakon primijeniti samo na HVO, dok je za pripadnike Armije BiH ostavio i dalje sve pogodnosti. Većinu primjedbi koje su došle iz redova HVO-a Crnkić je odbacio, pa čak i onu o brisanju ključnog članka 16. nacrta zakona koji pogađa isključivo branitelje HVO-a. Riječ je o stavljanju izvan snage rješenja RVI-ja HVO-a što predstavlja opasnost za ukidanje mirovina stečenih po sporazumu s RH osobama koje su to pravo umirovljenja stekle na temelju stjecanja statusa RVI-ja.

Isto tako, stavljanje izvan snage potvrda-uvjerenja o posebnom stažu u dvostrukom trajanju značilo bi ukidanje svih mirovina dodijeljenih do 1996. do danas svim kategorijama jer su svim organizatorima otpora spomenuta pripadnost i staž priznati na temelju popisa institucija, udruga i potvrda udruženja, a takvih je oko 500.000, navodi se iz udruga HVO-a. Dakle, branitelji HVO-a bi se ukinuli kroz ovaj zakon. Prema riječima Borjane Krišto, sve udruge HVO-a i dalje ostaju na svojim stajalištima.

- Zakon je poslan u proceduru, a mi ćemo inzistirati i tražiti da se ugrade primjedbe. Ako se to ne dogodi na Domu, zatražit ćemo da se takav zakon ne nađe na dnevnom redu. Kako Hrvati nemaju dovoljan broj ruku u Parlamentu, djelovat ćemo sa svim primjedbama, a ako i to ne bude pomoglo, onda ćemo zatražiti zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?