KRIMINAL

Huskić: Diplomatski predstavnici varaju BiH, traži se istraga

diplomati
VL FOTO
03.08.2010.
u 07:58

Većina država, uključujući susjednu RH, iz proračuna plaća zakup stanova svojih diplomata, čime se onemogućava manipulacija

Bosanskohercegovački diplomati varaju državu, manipulirajući novcem koji dobivaju za zakup stambenog prostora u zemljama u kojima obavljaju diplomatsku službu.

Zastupnici imaju podatke

Ovo tvrdi zastupnik u državnom Parlamentu Adem Huskić koji je od Vijeća ministara zatražio punu informaciju o saznanjima do kojih je došao, kao i konkretne podatke o mjesečnim izdvajanjima za stanarinu diplomata u inozemstvu i načinu dokumentiranja tih troškova. - Prema mojim spoznajama, diplomati dobivaju pola svoje plaće za stan koji bi trebao biti takav da se u njemu može odvijati normalan diplomatski život. Međutim, vrlo je česta praksa da naši diplomati unajmljuju garsonijere, pa tako sebi uštede 1.000 ili 2.000 eura, usput blamirajući državu koja ih plaća, upozorava Huskić. Potvrdu postojanja ovakve prakse dobili smo i od nekoliko bivših bh. diplomata, koji, međutim, ističu da je ovo jedan od rijetkih legalnih načina na koji veleposlanici i drugo diplomatsko osoblje uspijevaju preživjeti u skupim svjetskim prijestolnicama s relativno malim plaćama koje dobivaju iz Sarajeva. - Naše plaće su i dvostruko manje od plaća naših kolega iz drugih zemalja regije. Zato se moraju tražiti načini za uštedu određenih sredstava, a zakup manjih i jeftinijih stanova, jedan je od najpopularnijih, kaže nam jedan bivši bh. veleposlanik.

Traže ugovor i obveze

No, nepobitna je činjenica da garsonijere i mali stanovi nisu prikladni za organiziranje službenih večera i sličnih događaja koji prate diplomatski život svugdje u svijetu. Stoga, mnogi bh. diplomati i ne organiziraju ovakve događaje, što šteti državi BiH i njezinu ugledu u diplomatskim krugovima. Krivicu za to snose državne vlasti koje nisu slijedile primjer drugih zemalja. Naime, većina država, uključujući susjednu Republiku Hrvatsku, izravno iz proračuna plaća zakup stana svojih diplomata, čime se onemogućava bilo kakva manipulacija državnim novcem. Zašto Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nije postupilo na taj način, teško je dokučiti. Dok se s jedne strane uvodi restrikcija za banalne troškove, kao što je toaletni papir i slično, novac se ovdje uzima “legalno”. Predlažem da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od svih diplomata koji na ovakav način dobivaju sredstva za stanarine, zatraži pisani ugovor sa stanodavcem, kaže zastupnik u državnom Parlamentu Adem Huskić, koji se nada da će odgovor dobiti prije isteka mandata aktualnog saziva državnog Parlamenta jer se odgovori čekaju i po godinu dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?