TAJNO IZVJEŠĆE

I Bošnjaci u iranskom timu za likvidacije visokih dužnosnika

terorizam
Pixsell
16.08.2013.
u 15:14

U prvom timu za "Specijalne likvidacije" od BiH građana nalazi se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu

 

 

Obavještajno-sigurnosna agencije BiH /OSA/ posjeduje podatke prema kojima unutar Iranske revolucionarne garde djeluje specijalna tajna postrojba  koja je obučena za likvidacije visokih stranih dužnosnika, a u kojoj sudjeluju i Bošnjaci.OBA je došla do podatka da u okviru ove jedinice postoje dva tima za likvidaciju, od kojih je jedan Specijalni tim za likvidacije, a drugi Specijalni tim obučen za likvidaciju predsjednika i visokih dužnosnika.

U prvom timu za \"Specijalne likvidacije\" od BiH građana nalazi se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu. On je bio prevodilac skupini državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u Pazariću, a trenutno, najvjerovatnije, boravi sa suprugom u vojarni u sjevernom dijelu Teherana.Na popisu su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvjesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović.Ovom postrojbom, koja je označena kao Specijalni tim za likvidacije, rukovodi Mohamed Bakir Šerifzade, zvani Jaser, poznat i po nadimku Asad. On se na čelu postrojbe nalazi od 2000. godine, a prije njega jedinicu je vodio Emir Ajub Alipur, koji se trenutno nalazi u Iranu.U navedeni tim, prema raspoloživim saznanjima Službe, inkorporirani su i pojedini građani BiH, koji su obučavani za takve aktivnosti.

\"Vesti online\" prenose da OBA u svom povjerljivom izvještaju, nastalom na osnovi rezultata operativne akcije \"Platon\", navodi da je stvarna uloga ove specijalne postrojbe, stacionirane u BiH, da u \"slučaju potrebe\" automatski preuzima određene, već unaprijed planirane korake, odnosno da radi isključivo u \"posebnim slučajevima\".OSA se pozabavila i posjetom Pape Banjoj Luci u lipnju 2003. godine, tvrdeći da su za sigurnost katoličkog poglavara podjednako brinule i iranske obavještajne službe.Raspolažemo podacima, prema kojima je u interesu Irana bilo da ovaj posjet Pape protekne u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Postoje saznanja da su Iranci bili spremni da učine dodatne napore da bi navedeni posjet protekao bez ikakvih problema, navedeno je u izvještaju.Devet njihovih obavještajaca ušlo je u Banjaluku automobilima diplomatskih oznaka.U izvještaju OSA navedeni su i podaci o brojnim plaćenicima koji su odlazili iz BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?