Suđenje za incident

I efendiji nije jasno zašto su političari organizirali vjerski skup

sudjenje
VL FOTO
24.04.2012.
u 09:03

Svjedokinja: Safet Oručević, bivši načelnik Mostara, nas je poveo grlom u jagode!

Saslušanjem svjedoka, među kojima i hercegovačkog muftije Seida ef. Smajkića, jučer je na Županijskom sudu Mostar nastavljeno suđenje Marku Radiću Maki (53), Josipu Cvitanoviću (38), Boži Periću (47), Željku Planiniću (44) i Zlatku Pavloviću (39) zbog “teškog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine”. Naime, Radiću se spočitava da je na dužnosti zapovjednika PU u zapadnom dijelu Mostara predvodio policajce i specijalace HR Herceg Bosne, koji su se, kako se navodi, 10. veljače 1997. u 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno sukobili sa skupinom od nekoliko stotina građana bošnjačke nacionalnosti, i to pri posjetu groblja u Liska parku kod Rondoa. Uslijed tih sukoba, prema optužnici, smrtno je stradao Šefik Sulejmanović, dok su Seid Maksumić i Safet Radoš teško ozlijeđeni, a lakše još njih 22. Upravo u to vrijeme se ispred Kosače održavao karneval, gdje je oko dvije tisuće Mostaraca nazočilo spaljivanju maskote Alije Izetbegovića.

- Na čelu kolone je bio Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, a za posjet groblju na bošnjački Dan mrtvih sam čuo malo prije pohoda. Pitao sam tadašnjeg policijskog zapovjednika Šefkiju Džihu može li se narod povesti iz sigurnosnih razloga, on je odgovorio da je sve dogovorio sa svojim šefom Valentinom Ćorićem. Tek sam uz put čuo da se u blizini odigrava karneval. Na Bulevaru nas je dočekao hrvatski policajac i zabranjivao prolaz, ali je pripadnica tadašnjeg UNPROFOR-a rukama pokazivala da možemo proći. Nju smo poslušali i počeli moliti na groblju, a onda me je jedan od pristiglih muškaraca udario po glavi. Nastao je opći metež, kazao je jučer ef. Smajkić, ne baš uvjerljivo pokazujući na Božu Perića.

- Tada je imao dužu kosu. Radilo se o korpulentnom muškarcu, pojašnjavao je ef. Smajkić, a na što je sudac Slavko Pavlović predložio suočavanje. Prozvani je tvrdio da je i tada imao kraću frizuru, dok je muftija spominjao crte lica. Na to mu je odvjetnik Mario Bogdanović predočio raniji iskaz, kada u sudnici nije mogao prepoznati napadača, a efendija je naveo da je tada govorio u manjoj prostoriji(!?). Na pitanje obrane, naveo je i da je povorka imala vjerski karakter, ali nije znao reći zašto su sve organizirali političari. U nastavku je svjedokinja također spomenula Oručevića, koji ih je, kako kaže, poveo grlom u jagode! Zanimljivo je da Oručević nije ni pozvan za svjedoka optužbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije