Vlada Federacije BiH

Iako stranački podijeljena, Vlada FBiH ipak jednoglasno odlučivala

Vlada
18.07.2012.
u 09:02

Premijer Nermin Nikšić je predložio dnevni red s 58 točaka, ali bez “osjetljivih” pitanja

Nakon dvotjedne stanke, Vlada Federacije BiH jučer je ponovno zasjedala u skoro pa punom sastavu. Iako je prošla sjednica završena dramatično, napuštanjem zasjedanja od ministara iz SDA, HSP-a i Boljitka te oštrim polemikama i uzajamnim optužbama oko navodne ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića na jučerašnjem zasjedanju nije se govorilo o tome. Premijer Nermin Nikšić je predložio dnevni red s 58 točaka, ali bez “osjetljivih” pitanja. Zahvaljujući tomu, jučer nije bilo novih sukoba u Vladi koju trenutno čine dva podjednako brojna bloka. U jednom su premijer Nermin Nikšić i sedam ministara iz SDP-a, a u drugom osam ministara iz tri preostale stranke sada već bivše platformaške koalicije.

Radivojević izostao

Sedamnaestog člana, čiji ministarski status još čeka na očitovanje Ustavnog suda FBiH, Desnice Radivojevića jučer nije bilo na sjednici. On je službeno na godišnjem odmoru i za sada ne obnaša ministarsku dužnost pa je Vlada donijela odluke kojim se, do okončanja postupka pred Ustavnim sudom FBiH, u vezi s odlukom predsjednika Federacije o prihvaćanju navodne Radivojevićeve ostavke, ovlašćuje tajnik Federalnog ministarstva prostornog uređenja Adnan Efendić za potpisivanje rješenja donesenih u upravnom postupku iz nadležnosti Ministarstva, naloga za plaćanje financijskih obveza Ministarstva i drugih akata. Usprkos činjenici da unutar Vlade ne vladaju harmonični odnosi te da više ne postoji parlamentarna većina koja podupire njezin rad u ovakvom kadrovskom i stranačkom sastavu, Vlada je jučer donijela niz vrlo značajnih, ali politički nespornih odluka. Usvojen je okvirni proračun za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Po tom dokumentu, očekivana razina ukupnih poreznih i neporeznih prihoda (bez sredstava financiranja) i s uključenim sredstvima za izmirenje vanjskog duga, koji su na raspolaganju za financiranje funkcija proračuna FBiH iznosi 1784 milijuna KM u 2013. godini i usporedbi s procijenjenim za 2012. godinu, veći je za 17 posto. Planirana razina ostvarenja prihoda u 2014.godini iznosi 1897, a u 2015.godini 1806 milijuna maraka.

Donesene odluke

Vlada je jučer utvrdila i Nacrt novog zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila, izmjene i dopune zakona o izvršnom postupku te Nacrt zakona o izmirenju obveza FBiH prema Federalnom MIO zavodu, što je uvjet za novi kreditni aranžman s MMF-om. Utvrđen je i isplatni koeficijent za mirovine ostvarene pod povoljnim uvjetima. Vlada je donijela odluku o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po ugovoru o financiranju između BiH i Europske investicijske banke u iznosu do 166 milijuna eura za realizaciju projekta koridor Vc - II faza. Ovom odlukom ostvarena je osnova za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, kojim će se propisati uvjeti za davanje kredita Federaciji, identični uvjetima pod kojima Europska investicijska banka odobrava kredit BiH. Federacija će pod istim uvjetima sredstva kredita proslijediti dalje Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?