Oni će voditi državu

Ibrahimović ministar obrane, a jedno zamjeničko mjesto i DNS-u

bevanda
VL FOTO
14.01.2012.
u 12:25

Predsjedatelj Vjeća ministara Vjekoslav Bevanda počinje konzultacije, imena za sve pozicije se još uvijek dopunjavaju

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, obavit će u idućih pet dana konzultacije sa strankama o kandidatima za ministre i doministre.

Zakonska procedura

To je uobičajena zakonska procedura, iako je jasno da su stranke uglavnom već odlučile koga će kandidirati na pozicije čija je raspodjela dogovorena na sastanku šestorice lidera. Prve stranke koje su službeno na stranačkim tijelima utvrdile imena kandidata za pozicije u državnoj vladi su SDP i SDA. Uz Zlatka Lagumdžiju, kao kandidata za ministra vanjskih poslova, SDP je predložio Damira Hadžića za ministra prometa i veza. Na jedno od četiri ministarska mjesta koja je dobio blok SDP-SDA, treba biti imenovan kandidat koji ne pripada niti jednom od konstitutivnih naroda, a SDP je odlučio da to bude upravo Hadžić. Na doministarske pozicije SDP je predložio prilično nepoznate kandidate.

Tako je za doministra sigurnosti, poziciju rezerviranu za Hrvate, SDP spreman predložiti Mladena Ćavara, djelatnika u područnom uredu Uprave za neizravno oporezivanje u Mostaru. Mlada ekonomistica Ermina Salkičević-Dizdarević bit će zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Denisa Sarajlić-Maglić zamjenica ministra civilnih poslova. Predsjedništvo SDA odlučilo je za ministra sigurnosti predložiti dosadašnjeg ministra, Sadika Ahmetovića, dok je nakon višednevnih konzultacija odlučeno da poziciju ministra obrane popuni Muhamed Ibrahimović, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Fuad Kasumović ostat će na mjestu doministra financija i trezora. Dva HDZ-a još se nisu službeno očitovali, ali su imena njihovih kandidata uglavnom poznata.

Imena idući tjedan

HDZ BiH bi trebao ponovno kandidirati Barišu Čolaka za ministra pravde, a Marinu Pendeš za doministricu obrane. Predsjedništvo HDZ-a 1990. će odlučivati idućeg tjedna. Očekuje se da će predložiti Damira Ljubića za ministra ljudskih prava i izbjeglica i Rudu Vidovića za zamjenika ministra prometa i veza.

Na ovu drugu poziciju navodno želi i Vjekoslav Bakula, ali mu se ne daju velike šanse.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?