Svjetski muzeji

ICOM izabrao Goranku Horjan za članicu izvršnog odbora

Goranka Horjan na konferenciji u Riu
arhiva Muzeiji Hrvatskog zagorja
27.08.2013.
u 14:15

Rad hrvatskih muzealaca zapažen je na međunarodnoj sceni, pa će u sljedećem razdoblju Republika Hrvatska biti domaćin nekoliko konferencija, a ovo je i veliko priznanje za rad Goranke Horjan, ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja

Svake treće godine Svjetska muzejska organizacija ICOM, koja ima sjedište pri UNESCO-u u Parizu, organizira generalnu konferenciju na drugom kontinentu koja okupi nekoliko tisuća muzealaca iz čitavoga svijeta. Ovogodišnja generalna konferencija održana je u Brazilu, u Rio de Janeiru pod geslom Muzeji (memorija + kreativnost) = socijalna promjena. Tijekom generalne konferencije održava se i generalna skupština na kojoj predstavnici 117 zemalja članica ICOM-a biraju vodstvo koje će biti na čelu svjetske muzejske organizacije u sljedeće tri godine.

Među petnaest članova Izvršnog odbora izabrana je i Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, što je veliko priznanje za njezin dugogodišnji uspješni rad. Organizacija ima više od 31.000 članova, a predstavnike u najviše tijelo bira tajnim glasovanjem predsjednika nacionalnih komiteta svih zemalja članica kao i internacionalnih stručnih komiteta.

Rad hrvatskih muzealaca zapažen je na međunarodnoj sceni, pa će u sljedećem razdoblju Republika Hrvatska biti domaćin nekoliko konferencija. Muzeji Hrvatskog zagorja u 2014. godini organizirat će konferenciju NATHIST Međunarodnog komiteta za prirodoslovlje te aktivno sudjelovati u radu Međunarodnog odbora za regionalne muzeje i u Europskoj asocijaciji muzeja na otvorenom. Ravnateljica Horjan tijekom generalne konferencije održala je nekoliko izlaganja i dogovorila organizaciju NATHIST konferencije s aktualnim predsjednikom Ericom Dorfmanom. Međunarodna iskustva pomogla su Muzejima Hrvatskog zagorja u ostvarivanju brojnih partnerstva, a implementacija dobrih praksi pozicionirala su ih među najuspješnije muzejske ustanove u Hrvatskoj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije