uoči prosvjeda:

'Ignorirajte prosvjed i provokacije te ostanite dostojanstveni'

zagreb pride
Facebook Screenshot Zagreb Pride
12.01.2013.
u 13:17

Krešimir Miletić se osvrće na raspravu vezanu uz zdravstveni odgoj, a koju je, piše, Vlada pokušavala izbjeći pod svaku cijenu i u obrazovni sustav uvesti nezavršen, nestručan i ideološki jednosmjeran program

Povodom najave prosvjeda u organizaciji Zagreb Pridea 'Ljubi bližnjeg svoga pred katedralom' koji će se održati dana u 15 sati pred zagrebačkom katedralom, oglasio se i Krešimir Miletić u ime Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac. U svom priopćenju Miletić poziva građane i vjernike da ignoriraju današnji prosvjed i provokacije te da ostanu dostojanstveni. Osvrće se i na raspravu vezanu uz zdravstveni odgoj, a koju je, piše, Vlada pokušavala izbjeći pod svaku cijenu i "u obrazovni sustav uvesti nezavršen, nestručan i ideološki jednosmjeran program bez recenzije neovisnog stručnog tijela, zaobilazeći i isključujući roditelje te namećući svoj manjinski svjetonazor svim građanima Republike Hrvatske uvodeći u obrazovni sustav jednoumlje".

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Hrvatska javnost posljednjih mjeseci svjedokom je rasprave vezane uz uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, a koju je Vlada Republike Hrvatske željela izbjeći pod  svaku cijenu i u obrazovni sustav uvesti nezavršen, nestručan i ideološki jednosmjeran program bez recenzije neovisnog stručnog tijela, zaobilazeći i isključujući roditelje te namećući svoj manjinski svjetonazor svim građanima Republike Hrvatske uvodeći u obrazovni sustav jednoumlje.

Vlada Republike Hrvatske odbila je svaki pokušaj dijaloga s roditeljima i udrugama roditelja, s predstavnicima vjerskih zajednica kontinuirano vrijeđajući, omalovažavajući i diskriminirajući roditelje i predstavnike vjerskih zajednica, umanjujući i iskrivljujući zahtjeve i zabrinutost roditelja, pokušavajući raspravu sa sadržaja kurikuluma i preporučene literature skretati prema iskrivljivanju i istraživanju 'stvarnih motiva' zbog kojih roditelji u Hrvatskoj traže da se poštuju njihova ustavna prava.

Dok su udruge roditelja (Grozd, Vigilare) raspravu usmjeravali na sadržaje i program, Vlada Republike Hrvatske uz svekoliku pomoć režimu bliskih medija usmjeravala je svoje izjave, najčešće izvan granice dobrog ukusa, uvredljive i diskriminatorne, na napade na kredibilitet osoba i udruga koje su pokušavale uspostaviti dijalog. Izjave o 'srednjem vijeku', 'nazadnim stavovima Crkve', 'biskupima koji lažu, a s lažovima se neće razgovarati', 'obmanama i dezinformiranju javnosti', 'tko je ukrao Božić' i posljednje usporedbe sa Slobodanom Miloševićem i insinuacijama da 'nemaju mozga' teške su uvrede, potpuno neprimjerene za obnašatelje dužnosti u bilo kojoj državi.

U svemu tome od Vlade republike Hrvatske nismo mogli čuti niti jedan argument zbog kojega su, unatoč očitoj činjenici da postoji velik broj roditelja koji je i formalno potpisanim izjavama iskazao protivljenje OVAKVOM programu i zatražio pravo izbora programa u skladu s vrijednostima i svjetonazorom kojeg žive u obitelji, odlučili:

- Uskratiti roditeljima ustavno pravo da samostalno i slobodno odlučuju o odgoju svoje djece te da imaju prvenstveno pravo da biraju vrstu obrazovanja za svoju djecu (Članak 63. Ustav RH i Opća deklaracija o pravima čovjeka, čl. 26, t. 3)

- Izravno nepoštovati Rezoluciju Vijeća Europe o pravu na slobodu izbora u obrazovanju u Europi (od 4. listopada 2012, br. 1904/2012) koja jasno obvezuje države da "u obavljanju svojih funkcija povezanih s obrazovanjem i poučavanjem" imaju zadaću "poštovati pravo roditelja da osiguraju obrazovanje i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim i filozofskim uvjerenjima" (Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Protokol 1, čl. 2; usp. Povelja o temeljnim pravima Europske Unije, čl. 14, t. 3).

U situaciji kada ministar i vlada nemaju argumente, kao da se tema pokušava radikalizirati na način da se dogode (isprovociraju) neredi koji će roditelje i građane koji se protive ovakvom programu i traže pravo izbora prikazati kao nasilnike, diskriminatore i okrenuti javno mnijenje protiv roditelja i Crkve. Interesantno je da se prosvjed događa upravo sada, upravo pred katedralom i upravo u vrijeme kada postižemo sve veću potporu roditelja po cijeloj Hrvatskoj. Drugoj strani kao da je jako važno pred početak polugodišta pokušati preokrenuti percepciju javnosti i skrenuti raspravu sa pokušaja traženja iskrenog i pravednog rješenja za sve.

Slijedom navedenog, pozivamo sve građane i vjernike da ignoriraju današnji prosvjed i provokacije te da ostanu dostojanstveni. Pozivamo Vas na akciju intenzivne molitve i posta na nakanu:

- poštivanja od strane vladajućih ustavom zajamčenih prava građanima na slobodu savjesti, mišljenja i vjeroispovjesti,

- poštivanja od strane vladajućih ustavom zajamčenih prava roditelja na slobodno i samostalno odlučivanje o odgoju svoje djece,

- zaustavljanja uvreda, netolerancije i diskiminacije prema vjernicima i Katoličkoj crkvi od strane medija, različitih udruga, javnih osoba i političara,

- obraćenja sudionika i podupiratelja sutrašnjeg prosvjeda protiv Katoličke Crkve ispred Zagrebačke katedrale.

Imamo puno posla za obaviti, prikupiti potpise roditelja u školama i nastaviti s informiranjem roditelja i umrežavanjem. Mir i dobro!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?