Košarka

Igokea krči svoj put prema Euroligi, Široki se pojačava za ostanak

Široki
03.01.2013.
u 11:06

Igokea može postati prvi klub iz BiH koji će nastupiti u Euroligi

Nakon petnaest odigranih kola u regionalnoj ABA ligi, bh. predstavnici nalaze se u dva potpuno različita položaja. Igokea s dvije pobjede više u odnosu na najbliže pratitelje, krči put prema Euroligi iduće sezone u kojoj će igrati dva najbolje plasirana tima iz regionalne ABA lige. Prema propozicijama natjecanja prvak regionalne lige postat će momčad koja bude najbolje na završnom turniru na kojem će nastupiti četiri najbolje plasirane momčadi.

Prigoda

Pravo nastupa u Euroligi, osim prvaka ABA lige, ostvarit će i momčad koja bude najbolje plasirana u regularnoj sezoni. Prigodu za sudjelovanjem u Euroligi dobit će još jedan klub iz ABA lige koji bi igrao kvalifikacije, a pravo igranja bit će određeno aneksom propozicija. Uz velike izglede Igokee da se po prvi puta jedan klub iz BiH natječe u Euroligi, također je zanimljivo koliko će predstavnika sljedeće 2013./2014. u tom natjecanju imati Bosne i Hercegovina. Ako Igokea nastavi s odličnim igrama, BiH ima velike izglede da u tom natjecanju zadrži dva predstavnika, a što će se odrediti koeficijentom natjecanja. Trenutačno Srbija sa 9.33 ima najveću koeficijent, Bosna i Hercegovina je druga sa 8.00, Hrvatska ima 6.75 koeficijent, dok se na posljednjem mjestu nalazi Slovenija s koeficijentom 6.50. No, propozicije natjecanja u potpunosti nisu jasne koji klub, a koje određuju koji klub sljedeće sezone neće imati pravo nastupa u ABA ligi. No, što će se dogoditi ako na posljednjem mjestu budu mađarski prvak Szolnoki Olaj ili makedonski MZT iz Skopja čiji je status zajamčen ugovorom i propozicijama natjecanja u kojima stoji. U propozicijama stoji kako s ciljem zaštite kvalitetnog natjecanja, klub koji u sezoni 2012./2013. bude posljednji, neće moći igrati u tom natjecanju sljedeće sezone:

Nejasna situacija

- Dva mjesta u sezoni 2013./2014. u natjecanju u ABA lige bit će dodijeljena kao pozivnice, i to jedno mjesto će dobiti Szolnoki, a drugo MZT. Dva mjesta bit će dodijeljena u obliku “wild karte” uz plaćanje iznosa po odluci Boarda, stoji u propozicijama natjecanja. Zaključit je kako će mađarski i makedonski prvak bez obzira na plasman i sljedeće sezone imaju osiguran nastup, a pogotovo što će za svoj nastup izdvojiti značajna sredstva kojih se Bord natjecanja neće odreći. S obzirom u kakvom je položaju bh, predstavnik Široki, koji dijeli posljednje mjesto na ljestvici, propozicije nisu baš jasne i očekivat je da će Bord natjecanja u svom aneksu, dati objašnjenje tko sljedeće sezone neće imati pravo nastupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?