POSJETA

Indijski biskup Ganawa s vjernicima iz N. Sarajeva

indija
VL FOTO
31.05.2010.
u 09:05

Don Ivan Ravlić i don Anto Jelić bili su jučer domaćini biskupu Devprasadu Ganawaji i svećeniku Mathiasu Bhuriyu

Indijski biskup Devprasad Ganawa i svećenik Mathias Bhuriya posjetili su župu Novo Sarajevo, a jučer su sudjelovali i na euharistijskom slavlju u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva.

U posjetu bio i lani

Goste iz daleke Indije ugostio je župnik don Ivan Ravlić, koji je već imao prigodu upoznati svećenika Mathiasa Bhuriyu koji je prošle godine posjetio ovu župu. Prema Ravlićevim riječima, kada je Bhuriya prošle godine krajem kolovoza pohodio župu u Novom Sarajevu, tijekom posjeta razgovaralo se o mogućem dolasku i biskupa Ganawe. Inače biskup Ganawa dolazi iz indijske provincije Ihabua. Potječe iz obitelji koja ima šestero djece. Populaciju Indije čine mnogobrojne kaste kao što su Brahamini, Shuder, Vaishaye, a pored ovih skupina, postoji kategorija naroda koji se zovu Adivasi, što u prijevodu znači Plemenska, i nju čini autohtono stanovništvo indije. Upravo svećenik Bhuriya pripada ovoj skupni poznatoj kao Bhilma, koja je najveća etnička plemenska skupina u Indiji, i koja je zbog svoje bogate povijesti poznata upravo po školovanim ljudima koji se uključivali u politički život. S druge strane, mnogi su postali i katolički svećenici. Ono što se moglo saznati od gostiju iz daleke Indije, jesu ogromne razlike među katolicima u ovoj zemlji. Naime, u stvarnosti trpe razne oblike diskriminacije, a većina ih živi ispod razine siromaštva. Tradicionalni katolici su uglavnom iz visokih kasta Brahmina i Kshatriya i upravo oni diskriminiraju katolike koji pripadaju Dalitima i Adivasima. Ono što posebice začuđuje je činjenica da katolici iz visokih kasti više diskriminiraju siromašne katolike nego one koji uopće ne pripadaju ovoj vjerskoj skupini.

Razmijenili iskustva

Jučer je posebno bilo svečano u Sarajevu, odnosno u župi Novo Sarajevo, vjernici kao i indijski biskup s radošću su razmjenjivali iskustva i pričali o razlikama i jednakostima života u BiH i Indiji. Župnik iz Novog Sarajeva don Ivan Ravlić, potom don Anto Jelić, župnik župe Novi grad Sarajevo, i biskup Devprasad Ganawa i svećenik Mathias Bhuriya bili su zajedno u crkvi Presvetoga Trojstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?