Administracija

Informatičarima dodatak na plaću od 10.000 KM

Informatičari
15.01.2013.
u 09:55

Svake godine povećava se iznos za složene informatičke poslove

Za “složene informatičke poslove” zaposlenicima državnih institucija u proteklih nekoliko godina isplaćeno je više od pola milijuna maraka posebnog dodatka na plaću. Najviše korisnika ovog novčanog dodatka evidentirano je u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Agenciji za statistiku BiH.

Naknade za 19 zaposlenika

Prema službenim podacima Ministarstva financija i trezora BiH, u 2010. godini je po ovoj osnovi zaposlenicima državnih institucija isplaćeno nešto više od 111 tisuća maraka neto. Ukupno 19 zaposlenika je primalo ova sredstva, a mjesečno im je isplaćivano u prosjeku oko 480 maraka. Te godine je uvjerljivo najviše korisnika bilo u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju u razmjenu podataka, čak 15, što se može objasniti činjenicom da se ova agencija bavi složenim informatičkim poslovima vezanim uz izdavanje osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica. Pretprošla godina bila je rekordna po iznosu sredstava koja su iz državne blagajne isplaćena kao dodatak za složene informatičke poslove. Ukupno isplaćeni neto iznos u 2011. godini dostigao je 193 tisuće maraka raspoređenih na 29 zaposlenika. Uz IDDEEA-u, značajan broj zaposlenika s informatičkim dodatkom te 2011. godine imala je i Agencija za statistiku, dok su od ostalih državnih institucija po jednog ili dva zaposlenika dodatkom na plaću nagradili Centar za uklanjanje mina, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Agencija za državnu službu i Agencija za javne nabave. Podaci za prošlu godinu govore da su se troškovi za informatički dodatak u državnoj administraciji ponovno smanjili. U 2012. godini je po ovoj osnovi isplaćeno nešto manje od 107 tisuća maraka neto. Po broju korisnika ovog dodatka opet prednjači IDDEEA, dok Agencija za statistiku nije isplaćivala tu vrstu naknade u 2012. godini. Sredstva za informatički dodatak planirana su i u državnom proračunu za ovu godinu. Predviđeno je da ukupno 17 državnih zaposlenika, uglavnom u IDDEEA-i, podijeli iznos od oko 104 tisuće maraka.

Unovčili svoje znanje

Svoje informatičko znanje u državnoj administraciji pojedinci su dobro unovčili. Neki od njih su godišnje samo po ovoj osnovi dobili i do 10 tisuća maraka, odnosno 12 prosječnih mjesečnih plaća u BiH. Isplata informatičkog dodatka pobudila je i određene sumnje u državnom Parlamentu pa je izaslanik u Domu naroda Mehmed Bradarić tražio da mu se službeno dostave ovi podaci o korisnicima i iznosu isplaćenih naknada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?