Akademija

Institucija koja gradi mostove među ljudima

Akademija
23.11.2012.
u 10:41

Veliki broj uzvanika iz javnog života odao je priznanje za sve što je Napredak učinio

Premala je bila dvorana Doma oružanih snaga u Sarajevu da primi sve one koji su na održanoj svečanoj akademiji željeli čestitati 110. rođendan Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Veliki broj gostiju, uzvanika, predstavnika javnog života BiH i Hrvatske, kao i članovi Napretka iz mnogih podružnica, odali su priznanje Napretku za sve ono što je radio i radi u promicanju hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Povijesno značenje

Na samom početku nazočne je pozdravio dopredsjednik HKD-a Napredak mr. Nikola Čiča, koji je govorio o povijesnom značenju postojanja i djelovanja ovoga društva. “Najveći uspjeh Napretka je to što njegovanjem svoga hrvatskog identiteta stvarao mostove prijateljstva među ljudima. Napredak zapravo pokazuje kako čuvanjem svog identiteta nikada nije smetao drugima niti je zbog toga stvarao neprijatelje”, rekao je, između ostalog, Čiča. Napredak je uvijek gajio i folklorno stvaralaštvo, ali i stvaralaštvo klasične glazbe. Tako je i program bio isprepleten i jednim i drugim. Nastupili su članovi zbora Napretkove podružnice iz Kupresa, folklorna skupina podružnice iz Busovače, te Dario Vučić na glasoviru, Boris Lončar na violini i sopranistica Katarina Kikić, dok su zanimljive pjesme i tekstove o Napretku čitali glumci Vedrana Seksan i Miro Barnjak. Akademija je bila i prigoda da se zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama uruče i priznanja, koja Napredak uručuje svake četiri godine.

Povelje i priznanja

Među 60-ak dobitnika Napretkovih priznanja, koje je uručio predsjednik mons. prof. dr. Franjo Topić su i dobitnici povelje Valentin Inzko, akademik Veselko Koroman i Franjevačka galerija Široki Brijeg, dok su među dobitnicima statusa velikog zakladnika, velikog dobrotvora i dobrotvora, te plakete Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Movimento Cristiano Lavoratori, Vlada Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada Sarajevske županije, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Sarajevske županije, Ministarstvo civilnih poslova BiH, operni pjevač Krunoslav Cigoj, “Kćeri Božje ljubavi” i mnogi drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije