SASTANAK U SARAJEVU

Inzko: Odluka koju je donio Ustavni sud BiH je obvezujuća

ohr
17.10.2012.
u 09:13

OHR je poručio kako dvije strane moraju pregovarati i naći kompromis

 

Jučer je u Sarajevu pokrenut politički proces čiji je cilj postizanje dogovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru. Na sastanku u OHR-u predstavnici političkih stranaka iz Federacije BiH koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH počeli su razgovarati o rješenjima koja bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru, na osnovi izbornog sustava koji je u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Predstavnici kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara također su sudjelovali u razgovorima.

Poruka Inzka

Apelirajući na predstavnike stranaka da nađu rješenje za Mostar, visoki predstavnik Valentin Inzko istaknuo je širi značaj provedbe ove sudske odluke: “Puno je toga što može biti stvar izbora za institucije i političare, ali vladavina prava to nije.” Podsjećajući da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, Inzko je predstavnicima stranaka rekao da je neuspjeh neprihvatljiv. “Morate pregovarati, naći kompromis i napraviti dodatni napor koji će osigurati provedbu odluke Suda. Građani Mostara zaslužuju da imaju demokratski izabrane zakonodavna i izvršna tijela, bez osporavanih mandata i bez daljnjeg odlaganja.” Nakon jučerašnje razmjene mišljenja među strankama, prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore u sljedećih nekoliko dana počet će bilateralne razgovore sa svim sudionicima, i to već od sutra, kako bi se politički proces odvijao što brže.

Zakazani sastanci

Neslužbeno doznajemo kako su već određeni datumi sastanaka predstavnika političkih stranaka s Moorom. Oni bi trebali biti održani do kraja ovoga tjedna, a onda će se čekati ulazak u drugu fazu ovoga procesa. Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, kao i šefovi misija OESS-a i Vijeća Europe, nazočili su jučerašnjem sastanku kako bi pokazali odlučnost međunarodne zajednice da pomogne domaćim akterima da dođu do rješenja. I prije sastanka su bili poznati stavovi političkih stranaka o ovom pitanju.

Hrvatska strana zahtijeva da se odluka Ustavnog suda BiH provede u cijelosti, te da Mostar bude jedna izborna jedinica, dok bošnjačka strana traži podjelu Mostara na više općina. Teško je predvidjeti kada bi moglo doći do približavanja stavova ove dvije strane i konačnog rješenja za Mostar.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?