Isplivali dokumenti

Iscurili dokazi: Izrael 2010. godine planirao napad na Iran

barak
AFP/PIXSELL
05.11.2012.
u 10:49

Sudeći prema izvještaju koji su objavili izraelski mediji, Benjamin Netanyahu i Ehud Barak 2010. godine naredili su zapovjednicima vojske da se pripreme za napad na iranska nuklearna postrojenja

U javnost su napokon "isplivali" i konkretni dokazi da Izrael već godinama planira napad na Iran.

Sudeći prema izvještaju koji su objavili izraelski mediji, Benjamin Netanyahu i Ehud Barak 2010. godine naredili su zapovjednicima vojske da se pripreme za napad na iranska nuklearna postrojenja, piše Telegraph. No naredbi da se spremnost vojske podigne na razinu "P-Plus", što znači da se napad može izvesti odmah, usprotivili su se tadašnji šef vojske Gabi Ashkenazi i šef Mossada Meir Dagan.

Napad bi bio "strateška pogreška"

Barak je kazao da mu je Ashkenazi rekao da vojska nema operativnu sposobnost za uspješan napad na iranski nuklearni program. Izrael već godinama tvrdi da Iran pokušava proizvesti nuklearno oružje, dok iz Teherana demantiraju takve optužbe.

U dokumentarcu izraelskog Channela 2 objavljeno je da je Ashkenazi svojim suradnicima rekao da vojska može izvesti takav napad, ali da bi to bila "strateška pogreška" te se zato usprotivio Baraku. U izvještaju je pisalo i da je Ashkenazi upozorio da bi izdavanje takve naredbe moglo pokrenuti "lanac događaja" koji bi mogli izmaknuti kontroli i dovesti do šireg sukoba.

Nakon umirovljenja iz Mossada Dagan se javno protivio samostalnom napadu Izraela na Iran te je optužio Baraka i Netanyahua da su željeli ilegalno pokrenuti rat bez odobrenja vlade.

>>Izrael napokon priznao da stoji iza ubojstva Arafatova zamjenika

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije