Pomagao izgradnju

Islamska zajednica ukida vakuf Gadafi

ceric
VL FOTO
22.10.2011.
u 14:59

Bio je spreman pomoći gradnju autoceste kroz BiH, o čemu je s njim razgovarao bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić

Dok se jedan dio javnosti zgražava nad brutalnim snimkama ubojstva libijskoga diktatora Moamera Gadafija, a drugi likuje, njegovi dojučerašnji prijatelji iz BiH i RH, koji su mu se zbog neograničene moći i novca klanjali, danas šute. Nema reakcije od njegovih osvjedočenih prijatelja iz Hrvatske, poput bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Izostala je i reakcija prijatelja iz BiH, bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića.

O Gadafijevoj donaciji šute

Nema je ni od glavnog sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, koji je zajedno s Mustafom ef. Cerićem od 12. do 15. veljače ove godine molio Gadafija za financijsku pomoć s ciljem, kako je tada bilo službeno priopćeno, “uspostave i afirmacije suradnje na području vjere, obrazovanja i kulture”. Direktori velikih bh. tvrtki koji su preko političkih i religijskih veza u vrijeme Gadafijeve vlasti dobivali u Libiji unosne poslove, sad uporno pokušavaju uspostaviti kontakt s pobunjeničkim vijećem kako bi se ta suradnja nastavila. Od kada su na Gadafijev režim, uz pomoć NATO-a, udarili libijski pobunjenici, više se spominje obećana donacija vrijedna 5,3 milijuna eura koju je Moamer Gadafi trebao dati za izgradnju nove zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH u Sarajevu. Prva tranša trebala je biti uplaćena početkom godine.

Ime zgrade po Gadafiju

Kako su Gadafijevu donaciju dočekali u Islamskoj zajednici BiH, najbolje svjedoči tekst njihove agencije iz prošle godine u kojem opisuju “da će ovogodišnji iftar na Kovačima ostati upamćen po onome što prije dvije godine ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti”.

“U okolnostima recesije i nezaposlenosti”, piše službena agencija, “nije nam mogla doći radosnija vijest iz Libije, koju je objavio reisu-l-ulema u prisutnosti veleposlanika arapskih i islamskih zemalja, među kojima je bio i libijski, da je libijski lider Moamer Gadafi odlučio financirati preostale radove na upravnoj zgradi Islamske zajednice u BiH na Kovačima i na taj način upisati se među najveće vakife (donatore). Zato je jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice u BiH nosi ime ‘Vakuf Moamer Gadafi’.” Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zatim je pročitao brzojav libijskom lideru Gadafiju, zahvaljujući mu se na velikodušnosti, na bratskoj brizi o islamu i muslimanima u svijetu, posebno na Balkanu i Europi te izrazio zadovoljstvo što će upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH nositi njegovo ime, kao trajno sjećanje na bratsku ljubav i prijateljstvo libijskoga i bošnjačkoga naroda.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
bezma
11:55 23.10.2011.

Sramota ! Po ovome je Gadafi bio dobar kad je davao, a sad ga ne priznaju ni kao mučenika ! Koji su to muslimani kad ubijaju čovjeka kliči Allah je velik !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?