Istražili smo

Ispravnost hrane u BiH ista kao u zemljama u okruženju

Ispitivanje
11.01.2013.
u 09:57

Od 141.641 analize hrane, postotak neodgovarajućih uzoraka je približno isti kao u zemljama okruženja i EU

Činjenica da osiromašeno bh. pučanstvo u trgovinama kupuje uglavnom jeftiniju robu, pa tako i meso i mesne proizvode, vjerojatno su iskoristili i pojedini proizvođači hrane, te posebice trgovci koji u svojim trgovinama nude i nekvalitetnu robu. Jedemo li stvarno desetljećima staro meso, kontaminiranu ribu, konzerve punjene otpadom, koji izazivaju strah kod kupaca? Odgovor smo potražili kod relevantnih osoba za sigurnost i kvalitetu hrane.

Osjetljivije svježe meso

- Mi imamo laboratorij i akreditaciju te možemo napraviti određene analize. Uglavnom vršimo analizu svježih animalnih proizvoda, koji su u pravilu osjetljiviji od konzervirane hrane. Podatke smo dužni dostaviti inspektoru te kupcu ili trgovcu koji traži analizu. Također možemo preporučiti što s tom hranom treba raditi. Dodajem, konzervirana hrana je u principu ispravnija od one u svježem stanju. U posljednje vrijeme, nitko nije tražio analizu konzervirane hrane, kako iz uvoza tako i one iz domaće proizvodnje, te tako nemam komentar na kakvoću konzervirane hrane, rekla je Andrijana Boras, voditeljica laboratorija pri Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru.

Kao i u okruženju


Na osnovi podataka koje Agenciji dostavljaju laboratoriji nadležni za kontrolu hrane, u BiH se na godišnjoj razini uradi od 120.000 -150.000 1aboratorijskih analiza hrane. Prema podacima Agencije, u BiH je u 2011. godini, izvršena 141.641 analiza hrane, a postotak neodgovarajućih uzoraka je približno isti kao u zemljama okruženja i zemljama EU koje vrše procjenu rizika podrijetlom iz hrane. Jedini relevantan pokazatelj na osnovi kojeg se može argumentirano govorìti o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti hrane su analitička izvješća o izvršenim laboratorìjskim analizama hrane, tvrdi Sejad Mačkić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?