SIPA

Istrage protiv niza visokih dužnosnika zbog kriminala

SIPA
10.09.2012.
u 09:09

Ministri, zamjenici, savjetnici, direktori institucija, rukovoditelji, službenici..., obuhvaćeni su provjerom

Građani BiH proteklih godinu i više dana s nevjericom su gledali otkrivajne velikih afera i uhićenja državnika, službenika, ministara u susjednoj Republici Hrvatskoj. Skidali su kapu USKOK-u koji je iste otkrio i sustavu koji je odgovorne za korupciju, organizirani kriminal i zloupotrebe doveo pred sud.

Institucije i odgovorni

Gledali su s nevjericom, misleći kako takvo vrijeme u BiH još dugo neće doći. No, izgleda stvari se mijenjaju. Kako doznajemo, uskoro će se mnogi dužnosnici institucija u BiH, ministarstava i uprava naći na optuženičkoj klupi. Naime, SIPA doslovno češlja državni vrh. Prema našim saznanjima, najviše prijava se odnosi na Ministarstvo obrane BiH i Upravu za neizravno oporezivanje BiH. Prijevare i zloupotrebe se najvećim djelom odnose na vrijeme kada je državni ministar obrane bio Selmo Cikotić, a direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević. Uz ministra i direktora na popisu se nalaze još deseci osoba iz ovih institucija. Razlog prijava je većinom korupcija i zloupotreba položaja i ovlasti. U Ministarstvu obrane pronađene su brojne nepravilnosti vezane uz izvoz naoružanja, te javnih nabava, dok je u Upravi za neizravno oporezivanje iznad svega bila prisutna korupcija. Iako je novi direktor Miro Džakula pokazao odlučnost i sam otvorio istragu, te pokrenuo preko stotinu prijava protiv svojih zaposlenika, zbog raznih zloupotreba izgleda da njegov prethodnik nije na takav način djelovao.

Ministri, savjetnici...

Osim Ministarstva obrane i Uprave za neizravno oporezivanje BiH, predmet istrage su i mnoge druge državne institucije, financijske ustanove, pojedini zamjenici ministara, savjetnici, direktori, rukovoditelji... Uskoro će po ovom pitanju u BiH biti otvorena prava Pandorina kutija. - Novo rukovodstvo SIPA-e odlučno je da sve afere koje su prijavljene, za koje se vodi istraga ili postoje saznanja o organiziranom kriminalu i zloupotrebama zaustavi, odnosno da se što prije preda izvješće Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje - kazao nam je jedan od visokih pravosudnih dužnosnika. SIPA je, kako doznajemo, o pojedinim saznanjima već izvijestila mjerodavna tužiteljstva i kako nam je naš izvor objasnio, otkriveni su nepobitni dokazi za svaki od predmeta koji se odnose na visoke dužnosnike koji rade u bh. institucijama. - Postoje pisani tragovi za mnoge malverzacije, a pojedine se i još danas vrše, posebice kriminalne radnje i korupcija, no SIPA za to ima saznanja - dodao je naš izvor. Međunarodna zajednica više je puta upozoravala BiH kako se mora uhvatiti u koštac s organiziranim kriminalom i korupcijom koji nanose veliku štetu ugledu države u svijetu. Godinama se po ovom pitanju u Bosni i Hercegovini nije ništa poduzimalo, ali trebalo je, po svemu sudeći, da na čelna mjesta institucija čiji je posao otkrivati afere i zaustavljati kriminal dođu ljudi kojima je stalo da se ovakva pojava iskorijeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?