Tržište

Iz BiH ćemo u Europu izvoziti samo med i ribu

Izvoz
26.04.2013.
u 09:34

Radi se na 
otklanjanju nedostataka kod mesa od peradi i jaja

Poslije ulaska Hrvatske u Europsku uniju iz BiH će se u ovu zemlju moći izvoziti samo med, riba i riblji proizvodi, rekao je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Ispunjenje uvjeta


- Poslat ćemo upitnik u Dublin da dođu njihovi inspektori Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) koji bi trebali utvrditi ispunjava li BiH uvjete za izvoz u EU. Napravljen je akcijski plan za otklanjanje nedostataka kod mesa od peradi i jaja. Kada oni budu otklonjeni, poslat ćemo zahtjev da inspektori FVO utvrde hoće li se ovi proizvodi moći izvoziti - istakao je Kalaba.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u RS-u su ogorčeni jer se na vrijeme nisu uskladili standardi sa zahtjevima Europske unije. Mljekari se još nadaju da će se mlijeko, ipak, moći izvozi u Hrvatsku i EU. Naše mlijeko je visoke kvalitete i sve je usklađeno s normativima EU-a. Nema razloga da nam zabrane izvoz. Ako se to dogodi, posljedice će biti katastrofalne, jer se iz BiH u Hrvatsku najviše izvozilo mlijeko - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS-a Vladimir Usorac za Glas Srpske. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da se odavno trebalo raditi na usuglašavanju zakonskih akata s EU, pripremanju graničnih prijelaza, klaonica i prerađivačkih kapaciteta. Tek posljednjih nekoliko mjeseci nešto se počelo raditi o tom pitanju i trebat će još dosta vremena da se usuglase. Nažalost, i sada smo daleko veći uvoznici stoke i poljoprivrednih proizvoda, i to uveliko narušava naš unutrašnji poljoprivredni bilans. Kada nam 1. srpnja zabrane izvoz u Hrvatsku, stanje će biti još gore - kazao je Marinković. Dodao je da se izvoz mora okrenuti k ostalim zemljama članicama CEFTA sporazuma. Ipak, prije svega, moramo se okrenuti sami sebi, pojačati kontrolu na granicama i ne dopustiti prekomjeran uvoz za proizvode koji se kod nas proizvode - naglasio je Marinković. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić je istakao da se meso i živa stoka već odavno ne izvozi u Hrvatsku zbog neusklađenih kriterija. Svinje ne možemo izvoziti jer se cijepe na svinjsku kugu. Osim toga, naše klaonice nemaju izvoznički broj da mogu izvoziti u EU - kazao je Maljčić. Prema podacima Gospodarske komore RS, Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po vrijednosti izvoza iz Srpske. Hrvatska je na razini BiH najznačajniji partner u CEFTA regiji. Ukupna vrijednost izvoza RS-a u RH u 2012. iznosila je 320,170.000 KM, ili 13,5% ukupnog izvoza RS-a - navodi se u analizi Gospodarske komore RS.

Europski standardi

Kalaba je istakao da su certifikati koje izdaje Ured za veterinarstvo BiH usklađeni s europskim standardima, tako da bi izvoz meda iz BiH u zemlje EU mogao početi odmah. Direktor Sektora gospodarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da je prošle godine iz BiH izvezeno meda u vrijednosti oko 17.000 KM, dok je uvoz iznosio oko 2,3 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?