Modeli financiranja

Iz vlastitih sredstava moguće je u BiH ublažiti 
učinke krize

Euri
22.10.2012.
u 09:07

Iako su svi ekonomski pokazatelji negativni, što znači da je BiH zašla u recesiju, do sada nije razvijen nijedan program borbe protiv krize

BiH bi do 2015. mogla dostići 85 posto pokrivenosti uvoza izvozom. Da bi se ovaj optimistični scenarij bh. vlasti obistinio, izvoz bi trebalo povećati tri puta, a uvoz dva puta.

Napravljena strategija

Kako se navodi u dokumentu Strategije rasta izvoza BiH, koji je izradila Vanjskotrgovinska komora BiH, a koji je u proteklih godinu dana prezentiran državnim i entitetskim vlastima, vrijednosti izvoza po stanovniku BiH su male čak i u usporedbi s tranzicijskim zemljama. One su niže od onih u Makedoniji za 1,4 puta, u Hrvatskoj za 2,5 puta, u Sloveniji za 9,6 puta i u Slovačkoj za 13,1 puta. - Vrijednosti izvoza po stanovniku koje su manje od 5000 američkih dolara treba promatrati kao neuspjeh, zaključuje se u strategiji. Istodobno, u pogledu konkurentnosti ekonomije BiH je najmanje 10 godina udaljena od članstva u EU. Da bi uhvatila korak s najmanje konkurentnim zemljama članicama EU, odnosno Grčkom, Bugarskom, Latvijom i Rumunjskom, BiH će morati preskočiti od 19 (Grčka) do 35 (Rumunjska) mjesta na listi najkonkurentnijih zemalja svijeta. - Takav skok teško da može biti učinjen za manje od jednog desetljeća. Upravo toliko je BiH daleko od članstva u EU u pogledu konkurentnosti. Ovo je još važnije utoliko što je EU i dalje najvažniji trgovinski partner BiH s udjelom od oko 69,4 posto ukupne vrijednosti izvoza BiH i 60,2 posto njene ukupne vrijednosti uvoza, ističe se u ovom dokumentu. Oko tri četvrtine izvoza BiH odlazi u trokut Rim - Berlin - Beograd. Nadalje, na najboljih 100 izvoznih poduzeća otpada dvije trećine ukupnog izvoza, dok se dvije trećine ovih poduzeća nalazi u stranom vlasništvu.

Tranzicijske ekonomije

To znači da oko 40 posto izvoza BiH kontroliraju poduzeća u stranom vlasništvu. Izvoz BiH se prvenstveno sastoji od roba s niskom dodanom vrijednosti, kao što su repromaterijali, energija, radna snaga i kapitalno intenzivne robe. Među izvezenim proizvodima, udio sofisticiranih i tehnološki naprednih proizvoda i kapitalnih roba je nizak i nema tendenciju rasta. Vrijednost izvoza proizvoda visoke tehnologije po stanovniku BiH iznosio je 20-30 USD u razdoblju 2006. - 2009. godine. Poredbene zemlje izvoze od 4,7 (Grčka) do 208 (Švicarska) puta više. Referentna granica za BiH bi mogla biti postavljena na 22-28 puta veću razinu. Ovo bi trebalo povećati izvoz proizvoda visoke tehnologije na oko 2,0 milijardi USD, ako se želi uhvatiti u korak s naprednim tranzicijskim ekonomijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?