IZBORNO POVJERENSTVO

Izabrano svih 58 izaslanika, na potezu visoki predstavnik

irena
VL FOTO
07.05.2011.
u 12:27

Izboru izaslanika za državni Dom naroda pristupiti tek nakon što se u Federaciji BiH izabere legalna vlast

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je jučer odluku o potvrđivanju rezultata neizravnih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 9. svibnja, kada će biti objavljena u Službenom glasniku BiH.

Okončanje procedure

Izabrano je svih 58 izaslanika, po 17 Bošnjaka, Srba i Hrvata, te sedam izaslanika iz reda ostalih naroda. Najviše izaslanika u bošnjačkom, srpskom i klubu „ostalih“ ima koalicija SDP-SDA, dok dva HDZ-a imaju 10 od 17 izaslanika u Klubu Hrvata. Čim odluka bude objavljena u Službenom glasniku moći će se uručiti certifikati o dodjeli mandata izaslanicima, čime će tek biti okončana procedura izbora Doma naroda. Međutim, stranke potpisnice platforme su uz svesrdnu pomoć visokog predstavnika požurile i konstituirale Dom naroda bez skoro polovine izaslanika.

Usprkos odluci SIP-a da je takav potez nelegalan, Dom naroda je zasjedao i donosio vrlo važne odluke, kao što je izbor predsjednika FBiH i usvajanje entitetskog proračuna. S najviše pozornosti se sada čeka kako će postupiti Inzko, koji je u više navrata kazao kako će suspenzija odluke SIP-a ostati na snazi dok se ne dovrši izbor izaslanika u federalni dom naroda.

Sada kada je to urađeno na potezu je Inzko. Hrvatske stranke čekaju tu odluku i smatraju kako se izboru izaslanika za državni Dom naroda može pristupiti tek nakon što se u FBiH izabere legalna vlast. Pri izboru po pet bošnjačkih i hrvatskih izaslanika u državni dom naroda, bez obzira kada će se to dogoditi, ne bi trebalo biti većih iznenađenja. SDP i SDA će najvjerojatnije podijeliti pet bošnjačkih mjesta, dok će od pet hrvatskih izaslanika tri biti iz dva HDZ-a, a preostala dva iz stranaka potpisnica platforme. Za bošnjačke izaslanike u državnom Domu naroda glasuje 17 bošnjačkih, a za hrvatske 17 hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

OHR se želi izvući

OHR već dugo razmatra načine koji bi mu omogućili da se elegantno izvuče iz cijele situacije, a da istodobno potvrdi izbor platformaške vlasti.

Teško je vjerovati da će priznati nelegalnost krnjeg Doma naroda, jer bi to značilo poništavanje svih odluka koje je to tijelo donijelo u protekla dva mjeseca. Lako se može dogoditi da Inzko ne poduzme ništa – odnosno da svoju privremeni nalog o suspenziji odluka SIP-a produži i to tako što se više uopće neće izjašnjavati o tom pitanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?