SAMO U BIH

Izbori će se raspisati, iako nema dogovora o Mostaru i Srebrenici

Glasanje na referendumu (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
06.04.2012.
u 10:51

Još mjesec dana do službenog raspisivanja izbora u 142 lokalne zajednice

Središnje izborno povjerenstvo BiH uveliko se priprema za organizaciju lokalnih izbora u listopadu ove godine. Bez obzira što je još mnogo dvojbi oko izmjene izbornih pravila, posebno u Mostaru i Srebrenici, sve se radi kao da će izbori biti raspisani kada je i predviđeno, a to je početak svibnja.

Zakonski preduvjet

To je, naime, zakonski preduvjet da bi se izbori mogli održati u prvom tjednu listopada, odnosno šest mjeseci nakon raspisivanja. Do službenog raspisivanja izbora moraju biti definirana i izborna pravila. No, i prije planiranog datuma objave izbora provode se određene aktivnosti. Raspisan je međunarodni tender za tiskanje i pakiranje glasačkih listića, kao i tender za uslugu izrade spota i džingla za informativnu kampanju birača. Kao i do sada, lokalni izbori će se organizirati za načelnike općina i općinska vijeća, odnosno skupštine općina. Građani s pravom glasa birat će 139 općinskih načelnika i gradonačelnika Banjaluke, dok se gradonačelnici Brčkog, Mostara i Sarajeva biraju posredno. Glasovat će se i za 140 skupština općina, tj. općinskih vijeća, Skupštinu Brčko Distrikta i Gradsko vijeće Grada Mostara, ukoliko se do tada riješi pitanje izbornih pravila za ovaj grad. Član SIP-a Stjepan Mikić kaže da trenutačno nitko ne može kazati što će biti s izbornim procesom u Mostaru. On kaže kako vjeruje da je moguće riješiti pitanje provedbe odluke Ustavnog suda prije raspisivanja izbora, ali i upozorava kako je to isključivo u rukama političara, odnosno zakonodavne vlasti. Međuresorno povjerenstvo nije uspjelo postići dogovor, a vremena je sve manje. 
- Mi moramo vršiti pripreme temeljem orijentacijskih pokazatelja s prošlih lokalnih izbora, uključujući i Mostar. Još nismo došli u fazu kada moramo odobriti tiskanje glasačkih listića i utvrđivati konačni birački popis, ali određene aktivnosti moramo obavljati, ističe Mikić, uz napomenu da je sadašnja situacija vrlo delikatna i za SIP.

Izdvojiti 4,3 mil. KM

Za provedbu izbora iz državnog proračuna bi trebalo izdvojiti 4,3 mil. KM. To su sredstva koja će biti usmjerena u aktivnosti SIP-a, odnosno za tiskanje glasačkih listića, distribuciju izbornog materijala u zemlji, kao i za glasače izvan BiH. Dio ovih sredstva utrošit će se i za informativne kampanje, izradu spotova, rad glavnog centra za brojanje. Preostali iznos od oko 8 mil. KM moraju osigurati same općine i gradovi iz svojih proračuna. Taj novac će se usmjeriti u uređenje birališta, te za rad izbornih povjerenstava i odbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?