Analiza

Izborni zakon

izbori
VL FOTO
29.01.2012.
u 12:52

Posebna hrvatska izborna jedinica riješila bi probleme pri izboru hrvatskoga člana Predsjedništva, izbora u Dom naroda federalnog i državnog Parlamenta

Potpuni fijasko doživio je Izborni zakon koji je na snazi u BiH. Ne samo da je Hrvate kao najmalobrojniju naciju u BiH i ostale gurnuo u posve podređenu poziciju, nego je samim time udario na ionako krhke temelje Bosne i Hercegovine. Jedinu, ali kratkoročnu korist od takve situacije ima dio bošnjačke političke elite pretočen u SDP i SDA. Je li negativna lekcija dovoljna da se napokon naprave izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti da Hrvati, ali i ostali, kao Srbi i Bošnjaci, mogu izabrati vlastite predstavnike u tijelima vlasti, i ako jeste u kojem smjeru bi izmjene išle?

Član Predsjedništva

I američka administracija je svjesna da je potpuno besmisleno stanje u kojem Bošnjaci i Srbi Hrvatima biraju predstavnike na entitetskoj razini. Iako su trenutačno protiv ideje hrvatske federalne jedinice, izmjene koje bi išle u smjeru osnivanja većinske hrvatske izborne jedinice za Amerikance nisu neprihvatljive. Pa na koji način je moguće Hrvate zaštiti od hegemonističkih nakana barem u izboru predstavnika u tijelima vlasti?

Već odavno se razmišlja o ideji da Hrvati u BiH kao najmalobrojnija nacija dobiju posebnu izbornu jedinicu koja bi obuhvaćala većinske hrvatske općine od Bosanske Posavine preko središnje i zapadne Bosne do Hercegovine. Tim potezom bila bi riješena tri problema koja se javljaju u izbornom procesu: izbor hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, izbor zastupnika u Dom naroda federalnog Parlamenta i izbor zastupnika u državnom Parlamentu.

Pri izboru hrvatskog člana Predsjedništva posebna izborna jedinica zaštitila bi autentičnu volju hrvatskog biračkog tijela te se ne bi moglo dogoditi da Bošnjaci treći put za redom izaberu hrvatskog člana Predsjedništva. Hrvati bi dobili zaštitu kakvu imaju Srbi pri izboru srpskoga člana Predsjedništva kroz izbornu jedinicu koja je identična granicama Rs-a. Izbor hrvatskoga člana Predsjedništva moguće je organizirati i kroz Parlament BiH. Posebna hrvatska izborna jedinica dovela bi i do korekcije druge nelogičnosti – izbora zastupnika u Dom naroda federalnog Parlamenta.

Posve je neprimjereno da Goraždanska županija daje jednak broj zastupnika hrvatske nacionalnosti kao i Posavska županija. Upravo se tu događaju ogromne spletke koje iskorištavaju bošnjački političari.

Izbor zastupnika

Posebice je to izašlo na vidjelo pri uspostavi nelegalne federalne vlasti. No, kod izbora zastupnika u Dom naroda treba biti oprezan jer i Hrvati koji bi se našli izvan hrvatske izborne jedinice morali bi imati mogućnost izabrati zastupnike u Dom naroda. S obzirom da zastupnike u Dom naroda državnoga Parlamenta bira Hrvatski klub zastupnika iz Doma naroda federalnog Parlamenta, hrvatska izborna jedinica riješila bi i taj treći problem. Naime, dosadašnja praksa domove naroda dovela je do potpunoga besmisla jer su hrvatski zastupnici bili izraz i bošnjačkoga biračkoga tijela što se krši sa samom biti postojanja toga doma.

Većinska hrvatska izborna jedinica u potpunosti bi zaštitila autentičnu izbornu volju hrvatskoga biračkoga tijela, kakva god ona bila. Čak bi i SDP, koji tvrdi da su za njega glasovali u većem broju i građani hrvatske nacionalnosti, dobio priliku pokazati koliko kod Hrvata zaista može dobaciti. Bošnjačkim političarima ne bi bilo svejedno usprotivit se takvom potezu jer bi time potpuno ogolili vlastite hegemonističke težnje. Većinska hrvatska izborna jedinica tako bi trebala biti tek prvi korak kako bi Hrvati dobili jednakopravan status s ostale dvije nacije u BiH.

 

 

 

Način izbora reguliraju županijski zakoni

Švicarska ima dvodomnu saveznu skupštinu. Donji dom – Nacionalno vijeće predstavlja sve građane, a Gornji dom , Županijsko vijeće federalne jedinice, županije. Svaka županija u Gornjem domu, koji broji 46 članova, ima po dva mjesta s iznimkama polužupanija. Način izbora reguliraju županijski zakoni. Županije biraju svoje zastupnike većinom glasova, s iznimkom županije Jura koja primjenjuje proporcionalnu zastupljenost. Takav izbor uspostavlja jednak broj zastupnika iz svih županija, no, s druge strane, glas stanovnika male županije vrijedi 40 puta više nego glas stanovnika u većoj županiji. Za Nacionalno vijeće - Donji dom vrijedi pravilo jedan čovjek jedan glas, no zanimljivo je da su i tu izborne jedinice identične granicama županija.

Postoje tri izborne jedinice: Flandrija, Valonija i Bruxelles

Belgijski senat ima dva doma. Način izbora članova senata Kraljevine Belgije je iznimno kompliciran. Senat se sastoji od 71 člana. Četrdeset ih se bira izravno na izborima. Flamanci biraju 25, a Valonci 15 senatora. Postoje tri izborne jedinice: Flandrija, Valonija i Bruxelles. U senat ulazi i 21 senator zajednica koje određuju valonski i flamanski parlamenti po deset iz oba parlamenta. I parlament malene njemačke govorne zajednice bira jednoga senatora. Također, postoji i skupina tkz. kooptiranih senatora, to jeste onih koji u parlament ulaze bez izborne procedure. Šest ih biraju Flamanci, a četiri Valonci. Zanimljivo je da na sjednicama senata mogu sudjelovati i glasovati i punoljetna djeca kralja ili drugi nasljednici Krune.

 

Republika Srpska

Izbor dopredsjednika RS-a i vijećnika u Vijeće naroda Skupštine

Za malobrojne preostale Hrvate u RS-u većinska hrvatska izborna jedinica ne bi bila rješenje za ispravljanje diskriminacije pri izboru dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda i izboru vijećnika u Vijeću naroda skupštine RS-a. Kao što bošnjačke stranke love u mutnom u Federaciji, hrvatske stranke u hrvatskim županijama, isto rade i srpske stranke u Republici Srpskoj. Izbor dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda te izbor vijećnika iz hrvatskog kluba zastupnika u Vijeću naroda RS-a izvrgnuti su ruglu. Baš zbog uništenja Hrvata kao nacije u RS-u u razdoblju od 92. do 95. godine i preostalih svega desetak tisuća građana hrvatske nacionalnosti, nužno je Hrvatima u RS-u omogućiti biranje autentičnih predstavnika u Vijeću naroda RS-a te pri izboru dopredsjednika RS-a.

Posebna izborna jedinica rješava:

1.Izbor hrvatskoga člana Predsjedništva BiH - Pri izboru hrvatskog člana Predsjedništva posebna izborna jedinica zaštitila bi autentičnu volju hrvatskog biračkog tijela. Hrvati bi dobili zaštitu kakvu imaju Srbi pri izboru srpskoga člana Predsjedništva. Izbor je moguć i kroz Parlament BIH.

2.Izbor zastupnika u Dom naroda federalnog Parlamenta – onemogućilo bi nelogičnosti da Bošnjaci biraju i hrvatske zastupnike u federalni Dom naroda. Potrebno obratiti pozornost na mogućnost da Hrvati izvan izborne jedinice imaju priliku glasovati za zastupnike u Dom naroda.

3.Izbor zastupnika u Dom naroda državnog Parlamenta – s obzirom da zastupnike u Dom naroda državnoga Parlamenta bira hrvatski klub zastupnika iz Doma naroda federalnog Parlamenta, hrvatska izborna jedinica riješila bi i problem zlouporabe da zastupnici koji su bili izraz bošnjačkog biračkog tijela biraju hrvatske zastupnike.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:54 29.01.2012.

Bravo VL. Pogodili ste u sridu sa ovim clankom!

Avatar servo_volan
servo_volan
19:57 29.01.2012.

Izgradnju džamija spominjao sam u kontekstu dobivanja dozvola za izgradnju odnosno administrativnih poteškoća koje imamo na pojedinim mjestima kada je riječi o dobivanju dozvola za izgradnju pojedine crkve. Spomenuo sam i primjer Sarajeva u kojem vlasti daju dozvole za izgradnju džamija dok mi ni nakon trinaest godina traženja ne uspijevamo dobiti dozvolu za izgradnju crkve na Grbavici. Prema dokumentima Islamskoj zajednici je darovano zemljište za izgradnju džamije u Općini Novo Sarajevo dok mi moramo platiti lokacijsko zemljište za gradnju crkve na Grbavici iako nam je oduzeto toliko zemlje koju nam ne vraćaju. Dakle, sve je to povezano s vlastima koje daju dozvole, a ne sa Islamskom zajednicom, a još manje s odnosom prema komšijama ili susjedima---------EVO ZA ŠTA SE ZSLAŽE ŽELJKO KOMŠIĆ BOŠNJAČKIM GLASOVIMA IZABRAN HRVATSKI ?????????ČLAN PREDSJEDNIŠTVA SRAMOTA 13 GODINA CRKVA ĆEKA DOZVOLU A ON ZA 6 GODINA NIJE U STANJU TO JAVNO NITI SPOMENUTI ZATO MI HRVATI MORAMO IMATI SVOJE NA SVOME---A ZEMLJU SU ODUZELI KOMUNISTI 45 GOD SAMO U HERCEGOVINI SU OTELI 1.000.000 KVADRATNIH METARA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?