Travnik

Izložba i knjiga Ivana Zeca

Travnik
24.10.2012.
u 10:36

Izložba i knjiga autora zagrebačkog Travničanina Ivana Zeca pobudila je interes travničkih, ali i Hrvata iz drugih mjesta Lašvanske doline

Nakon svete mise slavljene uz spomen-obilježje u šumarku Rije nadomak Novoga Travnika, obilježavanje stravičnog zločina koji su počinili partizani 20. - 23. listopada 1944. nakon što su zauzeli Travnik nastavljeno je i u ponedjeljak. Tim povodom u Travniku, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u ponedjeljak je slavljena sveta misa zadušnica za sve žrtve ovoga zločina koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika don Mate Janjića, predvodio don Jakov Kajinić. U okviru obilježavanja zločina koji su počinili partizani, kada je u tri dana u Travniku ubijeno tri, a neki podaci govore i o više tisuća zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika i hrvatskih civila, a među ubijenim je bio i nemali broj vojnika i civila islamske vjeroispovijesti. U povodu te velike tragedije Hrvata Travnika, kada je i prekinut rad mnogih obrazovnih, kulturnih, gospodarskih i sportskih institucija, organizacija i društava hrvatske provenijencije, u ponedjeljak je u Centru za kulturu priređena izložba fotografija i knjiga koja, kao i izložba nosi naziv: “Hrvatska kultura i društveni život u Travniku 1890. - 1945.”. Izložba i knjiga autora zagrebačkog Travničanina Ivana Zeca pobudila je interes travničkih, ali i Hrvata iz drugih mjesta Lašvanske doline, jer je pokazala riječju i fotografijom bogatstvo hrvatske baštine u Travniku iz vremena - glazbenih, sportskih, crkvenih, gospodarskih i radničkih društava, udruga i pojedinaca, koji su kroz rad i djelovanja bogatili Travnik, njegovu društvenu, duhovnu, obrazovnu gospodarsku gradnju i nadgradnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?