RAZLOZI ZA PROMJENE

Izmjena Izbornog zakona, ili Hrvati ne trebaju izlaziti na izbore 2014.

\'bih...ljubuski...05.10.2008...ljubuski...os marka marulica...lokalni izbori 2008...         Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list...\'
Arhiva
27.01.2011.
u 08:25

Multietničke izborne jedinice u BiH umjesto jačanja demokracije postale sredstvo za izborni inženjering

Pokretanje prijedloga za ocjenu ustavnosti postojećeg Izbornog zakona za sada je jedino opipljivije zakonsko uporište preko kojeg predstavnici hrvatske vlasti u BiH mogu zaustaviti daljnju majorizaciju svog naroda.

Izborni zakon za prijevare

Postojeće multietničke izborne jedinice u državi koja je nacionalno i entitetski podijeljena, ne korespondiraju s političkom stvarnošću i razlog su brojnih prijepora u kojem su najveće žrtve Hrvati kao najmanji konstitutivni narod u BiH. Do redefiniranja ovakvih “mješovitih” izbornih jedinica preko kojih stranke narušavaju glasačku volju jednog naroda, ističu naši sugovornici, mora doći do idućih izbora, jer u suprotnome, Hrvati u BiH nemaju razloga više glasovati. S obzirom na to da se odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, u kojem se spominje ustavni princip kolektivne jednakosti konstitutivnih naroda, a kojom se zabranjuju bilo kakve posebne privilegije za jedan ili dva od tih naroda, uopće ne poštuje, hrvatski predstavnici u tijelima vlasti imaju pravo na pokretanje rasprave o ustavnosti Izbornoga zakona.

Glasovanje nema smisla


“Novi izborni zakon pri stvaranju vlasti mora reprezentirati volju izborne baze, što se danas pokušava narušiti”, ističe prof. dr. Mile Lasić, član Hrvatskog intelektualnog zbora. Hoće li to biti tri izborne etničke jedinice ili nešto drugo, pitanje je na koje odgovor mora naći nova vlast, smatraju naši sugovornici, ako planiraju da bh. Hrvati uopće izlaze na opće izbore 2014. Pitanje ustavnosti postojećeg Izbornog zakona blok okupljen oko HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a planira pokrenuti odmah po konstituiranju nove vlasti u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?