izručenje assangea

Izručenje Assangea: Britanija prijeti upadom u ambasadu Ekvadora

\'Wikileaks founder Julian Assange arrives for the second day of a two day hearing at the Supreme Court in central London, on February 2, 2012. Assange took his extradition fight to Britain\'s Supreme
AFP/PIXSELL
16.08.2012.
u 08:04

Osnivač Wikileaksa Julian Assange sakrio se u veleposlanstvu Ekvatora u lipnju kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje se treba suočiti s optužbama za napad i silovanje koje on opovrgava

Ekvador je optužio Ujedinjeno Kraljevstvo da je zaprijetilo ulaskom u njihovo veleposlanstvo u Londonu radi uhićenja Juliana Assangea, javlja BBC.

Na tiskovnoj konferenciji u srijedu u Quitu, ekvatorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino rekao je da je dobio pismo od britanske vlade koje je isporučio britanski dužnosnik veleposlanstva. U njemu, kako tvrdi, Britanci prijete da bi mogli upasti u veleposlanstvo Ekvatora u Londonu ukoliko im ne predaju Assangea. Dodao je da su takve prijetnje neprikladne za demokratsku i civiliziranu zemlju u kojoj se poštuje zakon.

 

Osnivač Wikileaksa Julian Assange sakrio se u veleposlanstvu Ekvatora u lipnju kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje se treba suočiti s optužbama za napad i silovanje koje on opovrgava. Wikileaks je objavio tajne diplomatske informacije koje su osramotile nekoliko vlada, osobito američku 2010. godine te Assange strahuje da će ga Švedska izručiti SAD-u.

Ekvador će o pružanju azila Assangeu odlučiti kasnije.

>>Ekvadorski predsjednik opovrgnuo da su odobrili azil Assangeu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije