Pat-pozicija

Izvršna vlast u FBiH pred blokadom

Radivojević
29.09.2012.
u 10:41

Ne čudi što od početka krize vlasti u Federaciji nije izvršeno niti jedno značajnije imenovanje, kao ni odluka

Izvršnoj vlasti u Federaciji BiH prijeti potpuna blokada ako entitetski Ustavni sud uskoro ne donese odluku o legalnosti prihvaćanja ostavke dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

U iščekivanju

Iščekujući odluku Suda, Vlada FBiH obavlja uglavnom tehničke poslove i donosi odluke koje nemaju veću političku težinu. Razlog je jednostavan, zbog sadašnjeg odnosa snaga u Vladi, gdje dvije sukobljene političke grupacije imaju po osam glasova, nije moguće donijeti niti jednu značajniju, pogotovo ne kadrovsku ili reformsku odluku. Situacija graniči s apsurdom, jer Vlada kao jedinstveno tijelo ne uživa povjerenje parlamentarne većine, koja, pak, nema na raspolaganju efikasan mehanizam za smjenu te vlade. U takvoj situaciji ne čudi što od početka krize vlasti u FBiH nije izvršeno niti jedno značajnije imenovanje, a o upućivanju i usvajanju reformskih zakona u entitetskom Parlamentu izlišno je i govoriti. Premijer Nermin Nikšić u javnim istupima nastoji relativizirati ovaj problem, iako je i njemu sigurno jasno da je FBiH već mjesecima talac sukoba SDA-SDP i nemogućnosti Ustavnog suda da donese odluku o ustavnosti poteza koji su se povlačili u tom sporu. Nova parlamentarna većina, u kojoj su SDP, SBB i dva HDZ-a, dogovorila je ključne projekte koje treba provesti u sljedećem razdoblju. Da bi se krenulo u taj posao, Vlada mora izići s konkretnim prijedlozima pred Parlament Federacije. To je trenutačno neizvodivo jer ministri iz stranaka koje nisu dio nove parlamentarne većine neće dići ruke za takve prijedloge. Tako su ruke svezane i zakonodavnoj i izvršnoj vlasti već mjesecima. Zvuči nevjerojatno, ali lako bi se moglo dogoditi da do kraja ovog izbornog mandata, a to je još pune dvije godine, na razini FBiH ne bude donesena niti jedna odluka od strateškog značaja.

Tri načina

Tri su načina da se deblokira vlast u Federaciji. Prvi je da predsjednik FBiH Živko Budimir odustane od blokade rekonstrukcije Vlade, što je, barem za sada, teško očekivati. Drugi način je da Ustavni sud FBiH donese odluku kojom bi bila osporena ostavka, odnosno smjena ministra Radivojevića. On bi se u tom slučaju mogao vratiti na ministarsku poziciji i tada bi SDP-ov dio federalne Vlade mogao donositi odluke bez mogućnosti blokade ministara iz SDA, Boljitka i HSP-a. Treća mogućnost je da se nakon lokalnih izbora preispitaju pozicije svih stranaka u Federaciji BiH i da se uspostavi vlast koja će moći funkcionirati u svim svojim segmentima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?