SRAMOTNO

Jača borba protiv korupcije čeka na uspostavu Parlamenta

korupcija
VL FOTO
15.03.2011.
u 09:11

Već mjesecima nema tko potvrditi odabrane kandidate za čelnike Agencije za prevenciju korupcije u BiH

Antikorupcijska agencija jedna je od žrtava neformiranja vlasti na državnoj razini. Iako Europska unija inzistira na što bržem početku njezina rada, već mjesecima nema tko potvrditi odabrane kandidate za čelnike ove institucije.

Praćenje rada

Državni parlament bi se morao očitovati o mišljenju Povjerenstva za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koje je najbolje rangiralo Ramiza Huremagića, Blanku Benković i Milana Krulja. Njih troje, kao pripadnici različitih naroda, najbolje su rangirani na listi koju je Povjerenstvo prije dva mjeseca ovjerilo i uputilo Zastupničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na potvrdu.

Hoće li se i kada parlamentarci izjašnjavati o imenima kandidata za ravnatelja i zamjenike ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, teško je prognozirati, jer Parlament još nije konstituiran. Cijela procedura izbora čelnika ove vrlo važe državne institucije traje nedopustivo dugo. Prije skoro godinu dana pokrenute su aktivnosti za imenovanja ravnatelja i njegovih zamjenika, što je preduvjet za kadrovsku popunu cijele Agencije i početak njezina rada.

Činjenica je da bi se o predloženim kandidatima Parlament BiH mogao izjasniti odmah nakon konstituiranja. No, već se može čuti kako SDP, koji će vjerojatno biti dio vladajuće većine, neće podržati niti jednog od ovih kandidata. Još ne postoji dogovor ni o tome kojem narodu će pripasti mjesto ravnatelja, a upitno je kako će se i sami zastupnici opredijeliti prema pojedinim kandidatima.

Borba protiv korupcije

Europska unija pomno prati ovaj proces i traži da se što prije uspostavi i profunkcionira Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Sigurno je da u Bruxellesu ne bi blagonaklono gledali na negativno glasovanje o predloženim kandidatima, jer bi to cijeli proces vratilo na početak, odnosno morao bi se raspisati novi natječaj za izbor čelnika Agencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?