Kiseljak

“Jastrebovi“ su garant opstojnosti Hrvata SBŽ-a

brigada
Ana Popović
19.01.2012.
u 10:07

Brigada je nastala u vrlo teškim uvjetima, ratne 1994 godine, u vrijeme okruženja hrvatskih prostora SBŽ-a

Odavanjem počasti poginulim pripadnicima brigade, misom u vojnoj kapelici u krugu vojarne “Mato Lučić Maturica“ koju je predvodio biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH te svečanom akademijom, u Kiseljaku je jučer obilježena 18. godišnjica od osnutka 3. Gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi“. Brigada je, podsjetio je bojnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade Oružanih snaga BiH, nastala u vrlo teškim uvjetima, ratne 1994 godine, u vrijeme okruženja hrvatskih prostora središnje Bosne. “Pripadnici brigade bili su iz Kiseljaka, Fojnice, Kreševa, Viteza, Busovače, Travnika, Novog Travnika, Žepča i Usore, a borili su se na ratištima diljem BiH, od Kupresa i Glamoča do srednje Bosne. Nakon nemjerljivog doprinosa obrani hrvatskih prostora u BiH, Jastrebovi su pomagali u povratku i obnovu ratom porušenih kuća, a kasnije je većina Jastrebova postala dio profesionalnih vojnih postrojbi današnjih Oružanih snaga BiH“, podsjetio je bojnik Slišković.

Kako je naglasio brigadir Slaven Lasić, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BiH, Jastrebovi su među prvima započeli sa stvaranjem profesionalnih vojnih standarda. “Iskusni ratnici uskoro su postali profesionalni vojnici koji danas ponosno brane boje i BiH i hrvatskog naroda u BiH. Nažalost o tomu se u javnosti malo zna i govori jer Hrvati skoro da i nemaju svojih medija. U ratu smo imali 71 list kojeg su pokrenule vojne postrojbe ili općine s hrvatskom većinom te više od 20 radio postaja. Danas se većina ugasila, a mi više no ikad osjećamo potrebu za kanalom na hrvatskom jeziku“, izjavio je brigadir Lasić. Priznanje bivšim pripadnicima brigade, najprije zbog rata i žrtve koju su podnijeli ne žaleći ni svoje živote, a kasnije u uspostavi profesionalnih standarda u OS BiH, odala je i Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane BiH. “Neki ministri iz, za nas nelegalne, Vlade FBiH tu povijest ispisanu krvlju Jastrebova danas pokušavaju mijenjati.

S ovog skupa trebamo im poslati jasnu poruku, a to je da našu povijest ne može mijenjati nitko osim nas.

Mi smo na nju ponosni, živimo nimalo laku sadašnjost i nadamo se boljoj budućnosti“, poručila je Marina Pendeš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?