Slučaj Radivojević

Javna rasprava uvod u konačnu odluku oko FBiH i promjene vlasti

Desnica Radivojević
26.11.2012.
u 09:20

Povratak Radivojevića značio bi prevagu u Vladi i otvorio put rekonstrukciji vlasti

Ustavni sud FBiH obavit će sutra javnu raspravu o zahtjevu Desnice Radivojevića kao zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH za rješavanje spora sa Živkom Budimirom, predsjednikom FBiH, javljeno je iz ove pravosudne institucije.

Blokada Vlade

Zahtjev za rješavanje spora je u vezi s donošenjem odluke predsjednika FBiH o prihvaćanju ostavke Desnice Radivojevića. Iako su mnogi prognozirali kako će pitanje ostavke Desnice Radivojevića biti znatno ranije riješeno, do toga ipak nije došlo. Ovo pitanje izazvalo je kolaps u radu Vlade, a već mjesecima se ne donose odluke i sva bitna pitanja su i dalje na čekanju. Članovi nove većine na državnoj i federalnoj razini najavljuju kako će problem Radivojevićeve ostavke biti riješen do kraja ove godine. Ako se utvrdi da je Radivojevićeva ostavka nelegalna, to bi značilo da federalna Vlada ponovno može raditi u punom kapacitetu. Ako, pak, sud donese odluku o legalnosti ostavke Desnice Radivojevića, teško je i zamisliti kako bi Vlada Nermina Nikšića mogla funkcionirati do kraja mandata. U svakom slučaju, sve je sada na sucima Ustavnog suda koji će nakon javne rasprave donijeti odluku. Nefunkcioniranje Vlade FBiH pokazalo se i prošlog tjedna kada Vlada nije imala kvoruma za odlučivanje.

Čekaju se promjene

Ni blok koji predvodi SDP, a ni SDA nema većinu. Prevaga je ključna za normalno funkcioniranje Vlade. Ako bi presuda bila u Radovojevićevu korist, doći će i do rekonstrukcije Vlade FBiH. Već dvije godine legitimni predstavnici hrvatskih stranaka čekaju rješavanje spora oko vlasti kako bi bili na mjestima koja im pripadaju, jer su osvojili najveći broj hrvatskih glasova. Radivojević je već najavio da je spreman pomoći kako bi se ubrzali reformski procesi. Zahvaljujući novom odnosu snaga, Vlada bi mogla pokrenuti i proces kadrovskih promjena u ključnim javnim poduzećima koja već neko vrijeme djeluju bez stvarnog nadzora većinskog vlasnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?